Умението да водите ефективни преговори за собственото си професионално развитие винаги е било важно, независимо дали търсите повишение в сегашната си работа или по-добра оферта от друга компания.

То може да ви отвори вратата към нови кариерни възможности и по-голяма финансова сигурност.

Компаниите обаче се фокусират върху финансовите разходи - ето защо трябва да обмислите как да увеличите стойността, която предлагате, за да убедите работодателя, че заслужават повече.

Проучете пазара на труда, подгответе аргументите си и след това задайте въпроса. Ако притежавате уменията и успеете да демонстрирате ползите, които носите на компанията, работодателят вероятно ще удовлетвори искането ви, посочва Built In и предлага 5 съвета за осигуряване на повишение.

1. Направете проучване и определете стойността си

Преди да се обърнете към работодателя си, първо определете дали настоящата ви заплата отговаря на пазарния критерий. Инструменти за определяне на заплащането могат да ви помогнат да търсите по бранш, длъжност и местоположение, за да разберете дали получавате справедливо възнаграждение. Ако заплатата ви е под средната за сферата ви, то тогава са необходими преговори.

5 правила, когато преговаряте за нова работа, повишение и по-висока заплатаНай-важно е да обявите своите интереси като част от следването на общите цели

Ако заплащането ви отговаря на конкурентните норми, може би е настъпил моментът да направите следващата стъпка. Но тук времето е от значение. Служителите в началото на кариерата си трябва да настояват за повишение и за финансовия тласък, който то осигурява, на всеки две до три години. За тези, които се намират на по-високите стъпала на кариерната стълбица, обаче може да се наложи да чакат по-дълго.

2. Усвояване на нови умения и търсене на повече отговорности

Усъвършенстването на набора от умения е сигурен начин да се издигнете по корпоративната стълбица. Прегледайте обявите за работа, за да определите уменията и ролите, които се търсят във вашата ниша, и обмислете всички възможности за обучение, които ще ви помогнат да напреднете.

Въпреки това не бързайте да се впускате в курсове, без да сте ги проверили, и не се поддавайте на лидери на мнение, които имат много последователи в социалните мрежи, но малко опит в бранша. Проверете биографията на ръководителя на курса в LinkedIn и отзивите за него, за да се уверите, че си заслужава да отделите време и средства.

Забравете егото и общувайте. Уроци от кризата на самотата на УолстрийтСветовната борса е известна с дългите часове и стресиращ работен процес, особено за младите служители

Разговорът с вашия ръководител също може да ви помогне да определите качествата, които ще подпомогнат развитието ви, като същевременно дадете ясно да се разбере, че сте готови да поемете повече отговорности.

3. Подкрепете заявлението си с примери и конкретни данни

Когато обсъждате потенциално повишение, вашият работодател ще трябва да определи дали услугите ви ще осигурят адекватна стойност на исканата от вас сума, точно както при всяка друга бизнес сделка.

В допълнение към подчертаването на отговорностите, които сте поели, използвайте примери, за да покажете как вашият принос е помогнал за развитието на компанията. Това може да е чрез осигуряване на изгодни сделки, подобряване на ефективността на работното място или намаляване на ненужните разходи.

Смята се, че до 85% от нашите познания се осъществяват чрез зрението. Това означава, че средностатистическият човек е много по-склонен да реагира на това, което вижда, отколкото на това, което чува, така че подгответе кратка презентация, която визуално очертава вашата стойност.

5 начина за справяне с трудни характери на работното мястоПровеждането на разговори със сложни характери, като същевременно се поддържа уважение и открит диалог, е ключов набор от умения в днешното работното място. Но понякога това може да бъде изключително трудно.

4. Запазете спокойствие и избягвайте често срещаните грешки при преговорите

Въпреки че подобни дискусии могат да бъдат разочароващи, поддържайте разговора позитивен. Запазването на самообладание не само ще покаже, че се справяте добре под напрежение - ценно умение на всяко работно място - но и че е по-вероятно да се представите ефективно.

Дори ако дискусиите не вървят по план, най-добре е да избягвате ултиматумите. Това само ще повдигне въпроси относно вашата ангажираност, което едва ли ще допринесе за укрепване на вашата позиция.

След като приключите, дайте на работодателя си време да обмисли какво може да предложи. Бюджетите може да са ограничени в тези трудни икономически условия, а потвърждаването на повишението може да изисква подписи от множество различни страни.

32% от българите ще търсят друга работа, ако не получат по-висока заплата55% от работещите у нас не очакват да получат увеличение на заплатата през настоящата година

5. Не позволявайте на "не" да спре кариерното ви развитие

Дори и да имате подходящи умения и перфектно представяне, няма гаранция, че ще получите повишението.

Ако дискусиите не вървят по желания начин, помислете дали да не поискате алтернативни придобивки. Малко увеличение на заплатата, възможности за обучение или гъвкаво работно време могат да ви помогнат да облекчите стреса от финансовия натиск и да ви доближат до следващата стъпка.

Междувременно продължавайте да се учите, да приемате нови предизвикателства на работното място и да увеличавате стойността, която предоставяте за компанията. Щом дойде подходящият момент да се върнете към преговорите, работодателят няма да може да пренебрегне вашите аргументи.