Adobe отлага знаковата си сделка за 20 милиарда долара в брой и акции за придобиването на облачната дизайнерска платформа Figma, съобщава Reuters.

Причината за това развитие, посочват от компанията, е, че "няма ясен път" за одобрение от страна на антитръстовите регулатори в Европейския съюз и Обединеното кралство.

Сделката, която беше обявена през септември миналата година, стана поредната в дългия списък на придобиванията, които предизвикаха строг регулаторен контрол през последните години. Регулаторите са все по-обезпокоени от сделките на големите технологични компании, които увеличават пазарната им мощ допълнително или включват стартиращи компании, считани за потенциални техни бъдещи конкуренти.

IBM иска да се върне на върха на пазара на AI със знаково придобиване Компанията придобива платформите за корпоративна интеграция на Software AG за 2,13 млрд. евро


Акциите на производителя на Photoshop и Illustrator, който ще плати такса за прекратяване на договора в размер на 1 млрд. долара на Figma, се повишават с около 1,7% в понеделник.

Малко преди да стане ясно, че Adobe поставя сделката „на трупчета“ британският орган за наблюдение на конкуренцията заявява, че компанията няма да предложи корекции за разрешаване на регулаторните опасения във връзка с придобиването.

Европейската комисия и британският Орган за защита на конкуренцията и пазарите все още не са отговорили на запитванията за коментар на информационната агенция, а Аdobe твърди, че не се конкурира по никакъв начин с Figma. През ноември от компанията заявяват, че единственият им продукт, който има отношение към антитръстовия въпрос, е инструментът за проектиране Adobe XD, който е загубил 25 млн. долара като самостоятелно приложение през последните три години и има само петима служители на пълно работно време.

След сделката Microsoft-Activision: Какво се случва в гейминг индустрията?Големите технологични компании заделят сериозни парични средства за повече сделки в сферата


"Adobe и Figma категорично не са съгласни със скорошните констатации на регулаторните органи, но смятаме, че е в наш интерес да продължим напред независимо от това", коментира главният изпълнителен директор на Adobe Шантану Нарайен.

Сделката предизвика опасенията на инвеститорите относно високата оценка на Figma и изтри над 30 млрд. долара от пазарната стойност на Adobe, когато беше обявена, припомня Reuters и добавя:

„Това е голяма победа за спонсорите на Figma от сектора на рисковия капитал, включително Index Ventures, Greylock Partners и Kleiner Perkins“.

По-рано този месец Adobe прогнозира годишни и тримесечни приходи под оценките на Уолстрийт, тъй като ограничените разходи на клиентите продължават да бъдат негативен фактор за представянето на компанията.