Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани е подал молба за обявяване в несъстоятелност във федерален съд.

Това се случва само няколко дни след като той беше осъден да плати близо 150 млн. долара на двама бивши служители на изборната комисия в Джорджия по дело за клевета.

Според заявлението, Джулиани е посочил дългове между 100 и 500 млн. долара и активи на стойност до 10 млн. долара, съобщава CNN.

Адвокатският му лиценз е временно отнет в Ню Йорк, а във Вашингтон го грози риск от лишаване от права, допълва Reuters.

Тръмп като обикновен престъпник: Снимката, която стана индустрия за часовеТениски, чаши, плакати – фотосът, на който той позира в качеството си на обвиняем, е върху всеки предмет, от който могат да бъдат спечелени пари

Джулиани също така е заявил, че дължи близо 1 млн. долара на правителствата на САЩ и щата Ню Йорк и близо 2 млн. долара за съдебни такси. Две адвокатски кантори, които преди това са го представлявали, са подали искове за неплатени сметки.

В заявлението си Джулиани изброява и висящи съдебни дела, включително три за клевета, заради негови изявления след изборите през 2020 г., които все още не са стигнали до съд и могат да увеличат дълговете му, ако бъде осъден да плати обезщетение по тях.

Обявяването в несъстоятелност е поредният неуспех за бившия кмет на Ню Йорк, федерален прокурор и някогашен основен претендент за президентската номинация на републиканците, като всичко това произтича от времето, когато той беше адвокат на Доналд Тръмп след президентските избори през 2020 г., допълва още CNN.

"Подаването на документите не би трябвало да е изненада за никого", заяви политическият съветник на Джулиани Тед Гудман.

"Никой човек не би могъл разумно да вярва, че Руди Джулиани ще може да плати толкова висока наказателна сума. Глава 11 ще му предостави възможност и време да обжалва, като същевременно ще осигури прозрачност на финансите му под надзора на съда по несъстоятелността, за да се гарантира, че всички кредитори са третирани еднакво и справедливо по време на целия процес.", смята той.

Тръмп е обвинен в опит за преобръщане на резултатите от изборите в ДжорджияЗаедно с Тръмп бяха обвинени още 18 души

Реакцията на Джулиани идва ден след като федералният съдия по мащабното дело за клевета, заяви, че ищците Руби Фрийман и Шей Мос могат да започнат събиране на вземанията си от Джулиани незабавно.

По време на процеса адвокатът на Рудолф Джулиани Джоузеф Сибли заяви, че Фрийман и Мос искат "гражданския еквивалент на смъртното наказание". "Те се опитват да довършат г-н Джулиани", допълни той.

Джулиани може да поиска от съда по несъстоятелността да опрости дълга му към Мос и Фрийман, отбелязва CNN.

Междувременно адвокатите на ищците посочиха, че те ще действат бързо, за да поискат запор на съществуващите имоти на Джулиани в Ню Йорк и Флорида, и да проучат организациите, които може да му предоставят финансови средства, като Newsmax, където той има предаване.

Синът на президента на САЩ Хънтър Байдън е обвинен в 9 данъчни престъпленияАко бъде признат за виновен, синът на президента на САЩ може да бъде осъден на до 17 години затвор

В миналото, Рудолф Джулиани е приеман като герой на Америка заради управлението на Ню Йорк след атентатите на 11 септември 2001 г. Той е обявен за "Личност на годината" на списание "Тайм", а през 2008 г. неуспешно се кандидатира за президентската номинация на републиканците.

Като личен адвокат на бившия президент Доналд Тръмп, ръководи усилията му да се задържи в Белия дом след поражението му през 2020 г., като завежда неуспешни съдебни дела за оспорване на резултатите и в публични показания невярно твърди, че разполага с доказателства, доказващи изборни измами.

На митинг за привърженици на Тръмп на 6 януари 2021 г., малко преди хиляди от тях да атакуват Капитолия в опит да попречат на Конгреса да удостовери поражението на Тръмп, Джулиани призова за "съдебен процес". След това обаче, той беше изправен пред множество дългове, произтичащи от работата му като адвокат на Тръмп, отбелязва Reuters.

Процедурата по несъстоятелност в САЩ дава възможност на физически лица и компании да заличат или реорганизират дълговете си, допълва агенцията.