Ако човек си търси нова работа, винаги трябва да е готов за сериозна конкуренция. И да се стреми да е възможно най-подготвен за процеса на търсене на работа, от който в крайна сметка в голяма степен зависи дали, дори да си намери, няма да се окаже в същата ситуация само след няколко месеца.

CNBC интервюира различни експерти и извежда три основни съвета към търсещите нови професионални предизвикателства.

Използвайте мрежата си от контакти

Ако сте между две работни места, възползвайте се от възможността да покажете, че търсите работа както в в сайтовете за професионални контакти, така и в специализираните социални мрежи като LinkedIn, препоръчва Вики Салеми, кариерен експерт в Monster, като акцентира, че новогодишните събирания също могат да бъдат чудесен момент за разширяване на професионалните ви контакти.

5 тенденции, които променят трудовия пазар през 2024 г.От броя на потенциалните свободни работни места до квалификацията, която ще ви е необходима, кандидатите могат да намерят по-приятелски настроен пазар на труда, особено в областта на технологиите


„Докато добавяте нови контакти, не забравяйте да подготвите актуализирана автобиография с последните си професионални успехи. Последните оценки на представянето ви могат да бъдат полезни за подсилване на паметта ви“, казва още тя.

Използвайте технологични инструменти, за да подобрите търсенето си

По-голяма конкуренция за работни места може да означава по-малко свободни позиции, посочва Скот Доброски, експерт по кариерни тенденции в Indeed, като добавя, че един от начините да изпреварите конкуренцията е да използвате технологични инструменти, за да разширите търсенето си.

„Създавайки онлайн профили със специфичните ви умения, опит и работата, която търсите, може да откриете различни позиции, които да отговарят на вашите изисквания“, категоричен е Доброски, давайки пример, че е виждал банкови касиери да стават мениджъри по продажбите, след като са осъзнали, че имат подходящи умения, придобити на старото си работно място, които са приложими за новите им роли.

"Оставете технологията да работи за вас", казва Доброски. "Може да откриете възможности, които са подходящи за вас, но които иначе не бихте обмислили, както в индустрията, в която работите, така и извън нея."

Как да възкресим менторската си програма?Две лесни стъпки, които подобряват програмите за развитие на компаниите


Как да се представите добре на интервю за работа

Интервютата за работа могат да бъдат ужасяващи, тъй като всеки иска да впечатли бъдещия си работодател със своето самообладание и постижения и в крайна сметка да покаже, че е най-подходящият кандидат за дадената длъжност. В същото време всеки иска да получи най-добрата оферта за работа.

За целта е нужна увереност, но не прекалена.

„Един от начините да изразите тази увереност е да отговаряте кратко на въпросите на интервюиращите. Независимо дали ви питат за миналото ви или за бъдещите ви цели, дългото говорене може да изглежда като рекламен трик от ваша страна, вместо като демонстрация, че миналият ви опит е напълно достатъчен“, предупреждава дългогодишният ръководител на отдел "Човешки ресурси" и бивш специалист по подбор на персонал в Disney Саймън Тейлър. „Помислете за най-краткия и рационален начин да отговорите на въпросите и отделете около минута за всеки от тях. Ако интервюиращият иска да чуе повече, той ще попита“.

Ефект на нежелана изненада: Как мениджърите съсипват офис средатаНалагането на задължителното присъствие в офиса прилича на подаряване на огромен изненадващ подарък на човек, който не обича изненади


Но това не е всичко – предварителната настройка е също толкова важна, колкото увереността по време на самото интервю. Затова Тейлър предлага кандидатът да погледне в перспектива и да оцени нивото на власт, което интервюиращите наистина имат над него.

"Много пъти си мисля, че даваме на интервюиращия, на мениджъра по наемане или на който и да е друг твърде голяма власт в съзнанието си и затова ставаме нервни", казва той. „Не забравяйте, че това е само работа и че вероятно имате и други възможности, дори и да не знаете за тях“.

По думите му разходката преди интервю също е добра идея, тъй като дава естествен прилив на енергия.

„Изберете дейност, която ще ви осигури вътрешен мир и ще ви помогне да успокоите нервите си преди да влезете. В по-широк план, не забравяйте, че вие оценявате тях и те оценяват вас, а не само те вас“, казва Тейлър. "Това е взаимен процес."