Внезапната смърт на актьора Ли Сун Кюн преди два дни се превърна в поредната шокираща загуба на известна личност в Южна Корея - страна с един от най-високите проценти на самоубийства в света, където от известните се очаква да бъдат образец на поведение.

Ли, който получи международно признание за ролята си на Пак Донг, бащата на богатото семейство Пак в наградения с "Оскар" филм "Паразит", беше открит мъртъв в колата си в сряда, а полицията съобщи, че става дума за предполагаемо самоубийство, припомня CNN.

Малко преди това 48-годишният баща на две деца е бил разследван по обвинения в незаконна употреба на наркотици и наскоро е преминал през няколко кръга от продължителни разпити.

Един от адвокатите на Ли заяви пред CNN, че актьорът се е чувствал "засегнат" от начина, по който полицията е действала в разследването за наркотици, включително от това как са се появили подробности в местните медии.

„Господи, направи ме известен!“. Как Матю Пери стана Чандлър от „Приятели“ През 1994 г. Метю Пери е на път да се размине с ролята на Чандлър

Смъртта на актьора идва в момент, когато Южна Корея стана свидетел на множество предполагаеми самоубийства сред своите знаменитости, особено сред младите к-поп звезди. Всеки път тези смъртни случаи разпалват темата за психическото състояние на южнокорейските знаменитости и публични личности, хвърляйки светлина върху натиска, под който са изправени в конкурентната корейска развлекателна индустрия.

През декември 2017 г. суперзвездата Ким Джонг-хюн, по-известен като Джонгхюн, се самоуби на 27-годишна възраст. Две години по-късно к-поп певицата Сули е намерена мъртва в дома си на 25-годишна възраст при очевидно самоубийство. Около шест седмици по-късно друга к-поп изпълнителка Goo Hara, бивш член на момичешката група Kara, е намерена мъртва на 28 години.

През април тази година феновете на к-поп музиката по целия свят бяха съкрушени от загубата на Мун Бин, член на популярната момчешка група Astro, на 25-годишна възраст.

Наградите Филмовите награди пребориха пряката конкуренция на поредицата The Last Of Us

Известно е, че к-поп идолите са подложени на интензивен контрол и високи очаквания от строгия си мениджмънт, което се свързва с кризата на психичното здраве в индустрията.

"Скандали, свързани с пиене, наркотици или дори интимни срещи, се появяват не само в раздела за развлекателни новини, но и този за финансови новини, тъй като много от най-големите корейски музикални мениджърски компании са и публично търгувани акции на корейската фондова борса", заяви пред CNN през 2018 г. експертът в музикалната индустрия Бърни Чо.

С течение на времето, отношението към запознанствата бавно започва да се променя, отчасти защото феновете са по-склонни да приемат връзки между звезди.

Но южнокорейската развлекателна индустрия продължава да бъде среда с високо напрежение, с интензивни тренировъчни режими и очаквания както от феновете, така и от представителите на властта в бранша.

От турски зъби до корейски ботокс: Крие ли опасности медицинският туризъм В Сеул клиниките за красота никнат като гъби и предлагат ботокс процедури на цена от 20 евро

Но кризата с психичното здраве в Южна Корея се простира отвъд класовите различия и засяга цялото общество.

През 2021 г. процентът на самоубийствата е 26 на всеки 100 000 души, по данни на Министерството на здравеопазването и социалните грижи. Южна Корея има и най-високия процент на самоубийства сред младежите в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В Япония показателят на ОИСР е 15,7 на 100 000 души, докато в САЩ той е 14,1 на 100 000 души.

През септември стотици хиляди учители в цялата страна проведоха масови протести след предполагаемото самоубийство на учител, за което широко се обвиняваше образователната система на Южна Корея и тежестта, която тя налага на учителите. Правителствени данни показват, че 100 учители от държавните училища са отнели живота си от януари 2018 г. до юни 2023 г.

В южнокорейската политика също се наблюдават случаи с висок обществен интерес. През 2009 г. бившият президент Ро Му-хюн се самоуби на фона на разследване на скандал за подкупи, който беше опетнил репутацията му.

В Южна Корея искат 69-часова седмица, но поколенията Y и Z имат други идеиПравителството настоява да увеличи работните часове на служителите си

Известните личности в Южна Корея често нямат достъп до специалисти по психично здраве поради страх от публичен срам и липса на време в графиците им. Средният ден на една К-поп звезда може да бъде 16 часа или повече, изпълнен с всичко - от тренировки до уроци по пеене, езикови курсове и обучение за работа с камера.

Лий Гю-таг, професор по културология в Корейския университет "Джордж Мейсън", смята, че интензивната онлайн култура в Южна Корея също играе роля. "Вярвам, че интернет също оказва влияние за налагането на строги морални стандарти на актьорите и певците в Корея", казва той пред CNN.

Смъртта на звездата от "Паразит" е настъпила по време на разследване за употреба на наркотици, когато консервативното правителство на Южна Корея настоява за борба с наркотиците, а полицията е подложена на натиск да постигне резултати.

Подобно на много други места в Източна и Югоизточна Азия, в Южна Корея действат едни от най-строгите закони за наркотиците в света, които предвиждат дълги присъди лишаване от свобода и силно социално заклеймяване на употребата на наркотици.

Пхенян е най-депресиращият град в света. Париж също е в списъкаРазбирането на глобалното разпространение на този проблем е от съществено значение за инициативите за психично здраве и системите за подкрепа

Според южнокорейската полиция Ли е заявил, че е бил подмамен да употребява наркотици и впоследствие изнудван от едно лице. По време на разследването обаче всички тестове за наркотици на Ли са били отрицателни, допълва полицията.

След смъртта му, разследването беше прекратено. Полицията поднесе съболезнованията си на семейството му, като изрази съжаление, че подробности от разследването са били преждевременно оповестени.

Южнокорейският закон забранява на участващите в наказателно разследване да разгласяват факти за заподозрения, преди да бъде публикуван обвинителният акт, допълва CNN.