Нищо в летенето не е толкова дразнещо за пътниците, колкото закъснението, отмяната или прекъсването на полета.

Пристигането или заминаването навреме е едно от най-важните съображения в решението дали да резервираме следващ полет от същата авиокомпания.

Последните резултати на компанията за анализ на пътнически данни Cirium разкриват, че най-точната авиокомпания за 2023 г. в глобалната категория е колумбийската Avianca Airlines, която постигa 85,73% успеваемост на полетите, следвана от бразилската Azul Airlines (85,51%), която губи първотo място. Трета е Qatar Airways с 85,11%.

Глобалната авиокомпания се определя като авиокомпания, която ежедневно обслужва три региона, допълва CNBC.

Показателят за навременност се изчислява по това дали самолетът пристига на изхода в рамките на 15 минути от планираното време за пристигане и дали излита в рамките на 15 минути от планираното време за излитане.

Пълна лудница: Най-стресиращите летища за празниците тази годинаПроучване на портала VisaGuide.World класира най-стресиращите летища в света към декември 2023 г.

Япония е лидер в Азиатско-тихоокеанския регион

В Азиатско-тихоокеанския регион японските превозвачи All Nippon Airways и Japan Airlines заемат първите две места с показатели за изпълнение на полетите навреме съответно 82,75% и 82,58%.

Тайландската компания Thai AirAsia падна от първото място през 2022 г. и беше на четвърто миналата година.

Индийският нискотарифен превозвач Indigo се изкачи до четвърто място от пето през миналата година благодарение на бързото разрастване на компанията.

Авиокомпанията, която има най-голям размер на флота и пазарен дял в Индия, стана първият индийски превозвач, който през 2023 г. превози 100 млн. пътници за една календарна година. В доклада се посочва, че тя е постигнала резултат от 82,12% за изпълнение на полетите навреме.

"IndiGo наистина се превърна в мощен играч. Операциите им се трансформираха след Covid", обяснява Дейвид Уайт, вицепрезидент по бизнес развитието в Cirium.

Най-точни летища

Международното летище Минеаполис-Сент Пол е най-точното летище в света през 2023 г.

Кои са най-добрите американски мегалетищаВъпреки че е едно от най-натоварените летища в САЩ, международното летище в Лос Анджелис не попада в Топ 10 и се приземява на 11-о място

След него се нарежда международното летище Раджив Ганди в Хайдерабад в Индия.

През 2022 г. индийското летище не е попадало в Топ 10 на класацията, а космическият скок до второто място е благодарение на "феноменални" инвестиции, казва Майк Малик, главен маркетинг директор на Cirium. "Не можеш да поддържаш тези цифри, ако не обръщаш много голямо внимание и не правиш всички правилни инвестиции в технологични инструменти, процеси и хора", подчертава и Уайт.

Ето и цялата класация на Cirium:

Глобална категория

Avianca Airlines - Колумбия

Azul Airlines - Бразилия

Qatar Airways - Катар

Delta Air Lines - САЩ

Iberia – Испания

Защо вадим лаптопа и телефона от багажа си при проверките на летището?Опашката се движи монотонно и забавя всичко. Служителите ви гледат изпитателно, а накрая се сблъсквате с капризната молба:

Азиатско-тихоокеански регион

All Nippon Airways - Япония

Japan Airlines - Япония

Thai AirAsia - Тайланд

IndiGo - Индия

Air New Zealand - Нова Зеландия

Стигаш до изхода и си изморен: Защо ходим толкова дълго на всяко летищеС връщането на пътуванията след пандемията, се налага пътниците да изминават по-дълги разстояния от входа на аеропорта до гейта

Европа

Iberia Express - Испания

Iberia - Испания

Norwegian Air Shuttle - Норвегия

Austrian Airlines - Австрия

LOT Polish Airlines - Полша

На кое летище се чака най-малко и на кое най-много?Франция се набива на очи като държава, в която нормалното придвижване по летищата не е приоритет

Глобални летища

Международно летище Минеаполис-Сент Пол - САЩ

Международно летище Раджив Ганди - Индия

Международно летище Кемпегоуда - Индия

Международно летище Ел Дорадо - Колумбия

Международно летище Солт Лейк Сити - САЩ