Това да сканираш бордната си карта и да влезеш в алуминиева тръба за няколко часа превръща някои от нас в неспокойни пакостници, които поставят на изпитание търпението и любезността на останалите.

Процесът на качване и слизане от самолета често се превръща в бойно поле за пространство и комфорт, но спазването на няколко прости правила, свързани със самолетния етикет могат да превърнат този хаос в спокойно пътуване за всички на борда.

The Wall Street Journal припомня най-дразнещите неща, които пътниците правят по време на полет, отбелязвайки как да ги променим, за да имаме по-организирано и спокойно пътуване.

1. Слагайте чантите си в правилната секция

Авиокомпаниите печелят луди пари от скъпите места с допълнително място за краката. Едно от предимствата, които те обещават, е специално място за багаж над главите. То невинаги е добре обозначено, особено когато там вече има други багажи, но ако видите стикер, на който пише, че е запазено за Comfort Plus, Main Cabin Extra или Economy Plus, бъдете учтиви и продължете напред.

Как да оцелеем по време на дълъг полет. Съвети от стюардаКоя е най-добрата седалка? Може ли да се раздвижа на пътеката? Мога ли да си събуя обувките?

2. Управлявайте ръчния си багаж ефективно

Обърнете внимание на съобщенията на стюардесите, че трябва да поставяте само по-големите ръчни багажи в секциите над главите, за да има достатъчно място за багажа на всички. Ако има място, след като всички са се качили, чак тогава хвърлете там раниците, палтата, шаловете, чадърите и сувенирите.

3. Направете така, че да седнете възможно най-бързо

Никой не иска да стои зад вас, докато вадите електрониката, слушалките, книгата, закуските, кърпичките и другите неща от раницата си. Можете да реорганизирате нещата си преди или след излитането.

4. Помислете два пъти, преди да помолите друг пътник да си размените местата

Много от нас проявяват разбиране, когато авиокомпаниите искат помощ в последния момент за настаняване на семейства. Но не е ли нахално да настоявате да седнете до съпруга си, партньора си, или до най-добрия си приятел? В ерата на таксите, които плащаме на авиокомпаниите за запазване на обикновени места до пътеката или до прозореца, товаможе би е прекалено.

Винаги по график: Най-точните летища и авиокомпании в светаНищо в летенето не е толкова дразнещо за пътниците, колкото закъснението, отмяната или прекъсването на полета

5. Не гледайте филми и не играйте видеоигри без слушалки

Вашите съседи по място надали имат особен интерес към това, което сте предвидили за развлечение по време на полет. Това важи и за децата в групата ви. Помислете за обкръжението си преди да решите да гледате нещо пумно, пикантно или пък дразнещо на лаптопа си.

6. Предупреждавайте хората, когато сте на път да наклоните седалката си

Уенди Маккинън, която живее на остров Принц Едуард, казва пред WSJ, че едва не си счупила китката през октомври, когато пътникът пред нея рязко наклонил седалката си. "Ръката ми просто се оказа на грешното място", добавя тя. Особено неприятно става, когато точно започвате да се храните и човекът пред вас реши, че е време рязко да се облегне назад.

7. Изчакайте реда си да слезете от самолета

Етикетът за напускане на самолета повелява да се излиза организирано, ред по ред. Преминаването през трескавото напускане често може да прилича на хаотична надпревара. Въпреки това изчакването на реда ви, преди да излезете от самолета, не е просто въпрос на учтивост, а практика, която гарантира ефективност и безопасност.

Бързането да излезете първи може да наруши потока, да предизвика задръстване в тесните пътеки и да забави процеса за всички. Освен това, в случай на спешна евакуация, организираното слизане от самолета може да има решаващо значение за бързото обезопасяване на пътниците и екипажа.

Търпението да изчакате реда си не само рационализира процеса, но и допринася за по-безопасно и организирано преживяване за всички на борда.