Инфлацията в Германия се повишава през декември вследствие на базови ефекти, което прекъсва низходящата тенденция, наблюдавана през последните месеци.

Вероятно това ще даде на Европейската централна банка аргументи в полза на запазването на стабилни лихвени проценти за известно време.

Инфлацията, хармонизирана за сравнение с другите страни от Европейския съюз, се повишава през декември до 3,8% на годишна база, съобщи федералната статистическа служба. Данните съответстват на очакванията на анализатори, анкетирани от Reuters.

"За ЕЦБ това повторно ускоряване на инфлацията засилва позицията да запази много стабилна ръка и да не бърза с решенията за намаляване на лихвените проценти", заяви Карстен Бржески, глобален ръководител на отдел "Макроикономика" в ING, който прогнозира първо намаляване на лихвите едва през юни, а не през пролетта.

Стойностите на германската инфлация са ключови за икономистите, тъй като Германия обикновено публикува своите данни ден преди тези за инфлацията в еврозоната.

Бизнес настроенията в Германия са все по-песимистичниИндексът на бизнес климата на Ifo е спаднал до 86,4 пункта при 87,8, прогнозирани от анализаторите

Според икономисти инфлацията в еврозоната, която трябва да бъде обявена на 5 януари, се очаква да нарасне до 3,0% през декември от 2,4% през ноември.

През декември председателят на ЕЦБ Кристин Лагард посочи рисковете за повишаване на инфлацията, за да отложи предстоящото намаляване на лихвените проценти.

Повишаването на германската инфлация отразява въздействието на въведените през декември мерки за облекчаване на енергийните разходи за газ и централно отопление, съобщи статистическата служба.

Мерките, планирани от германското правителство за привеждане на бюджета за 2024 г. в съответствие с решение на Конституционния съд, също ще доведат до повишаване на инфлацията през януари, заяви старши икономистът на Commerzbank Марко Вагнер.

Европейската икономика до 2025 г.: Растежът се завръща, но плахоПрогнозата на ЕК очертава картина на охлаждане на икономиката на ЕС, но без значими негативни шокове

Дори ако през годината инфлацията има тенденция да се понижава, натискът върху заплатите остава силен, което означава, че в крайна сметка тя вероятно ще се стабилизира на ниво от 3%, а не на 2%, допълва Вагнер.

Макар че цените на енергията се понижиха с 4,5% на годишна база през ноември, през миналия месец те скочиха с 4,1% в сравнение с декември 2022 г., когато пакет от правителствени мерки за подкрепа понижи цените.

Повишението на цените на храните обаче отслабна допълнително през декември, като цените се повишиха с 4,5% спрямо година по-рано в сравнение с 5,5% през ноември.

Всички очакват ЕЦБ да намали лихвените проценти. Банката не е сигурнаСледващото заседание ще се проведе на 14 декември 2023 г. и анализаторите очакват централната банка да намали лихвените проценти

Базисната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията, спадна до 3,5% през декември от 3,8% през ноември.

"Тъй като основната инфлация продължава да се понижава, това не би трябвало да повлияе на очакванията на инвеститорите ЕЦБ да започне да намалява лихвените проценти в следващите месеци", казва Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics.

Той очаква базисната инфлация да продължи да се понижава през първото тримесечие, като първото намаление на лихвените проценти вероятно ще се състои през април.