Анализаторите очакват Nintendo да пусне нова конзола Switch тази година, тъй като японският гигант в областта на игрите се стреми да се възползва от интереса към своите герои - от Супер Марио до Зелда.

Nintendo Switch беше пусната на пазара за първи път през март 2017 г., като с нея производителят въведе съвсем нов тип хибридна конзола, с която геймърите могат да играят на своите телевизори, а след това да вземат контролера си, да го прикрепят към таблет и да продължат да играят в движение.

Този подход, който съчетава домашните аспекти на конзолните игри с преносимостта на мобилните, се оказа много популярен сред геймърите. Switch в крайна сметка става втората най-успешна конзола на компанията след портативната Nintendo DS.

Успехът на Соник мотивира SEGA да филмира и други свои култови игриКомпанията търси нови начини да предостави интелектуалната си собственост на повече потребители


От пускането ѝ на пазара акциите на Nintendo са поскъпнали с повече от 200%, а конзолата помага на компанията да поддържа динамиката на продажбите през годините благодарение на стабилния и силен поток от игри и популярни герои. Игрите с участието на Супер Марио, Зелда и Покемоните са сред най-продаваните на Switch.

Но има признаци, че продажбите започват да се забавят и Nintendo се нуждае от нещо ново. В резултатите си за тримесечието на септември Nintendo отчита, че приходите са намалели с 4% на годишна база, а печалбата е спаднала с 19%.

"Смятам, че новото устройство ще излезе през 2024 г., вероятно през втората половина на годината", казва Серкан Тото, главен изпълнителен директор на базираната в Токио консултантска компания за игри Kantan Games, пред CNBC. "Оригиналният Switch вече е на почти 7 години, продажбите му намаляват. Така че тази година е абсолютно крайно време за нова система на Nintendo."

Пиърс Хардинг-Ролс, директор на отдела за изследвания на игри в Ampere Analysis, пък очаква пускането на новия Switch през четвъртото тримесечие на тази година.

Да стреляш с Ники Минаж. Activision вкарва звездата в новата Call of DutyВ миналото в CoD са се появявали и други знаменитости като Лионел Меси и Кевин Дюрант


За Атул Гоял, управляващ директор в Jefferies, сроковете за пускане на пазара ще зависят от последните продажби. Ако Switch остане популярен през празничното тримесечие, Nintendo може да задържи новата конзола до есента, но ако продажбите на Switch спаднат през декемврийското тримесечие, новото устройство може да се появи още през пролетта или лятото.

Компанията все още не е обявила резултатите си за тримесечието на декември, но така или иначе пускането на нова конзола през тази година ще ѝ позволи да се възползва от популярността на редица свои ключови герои след излизането на филми с тях. „Супер Марио Bros: Филмът" е събрал над 1 млрд. долара след излизането си през април и помага на Nintendo да отбележи ръст в приходите през юнското тримесечие на миналата година. През ноември производителят на игри съобщава, че планира да разработи филм по играта "Легендата за Зелда" - един от най-популярните си герои.

Какво се знае за Switch 2?

На този етап не много, тъй като компанията пази в тайна какво следва. Анализаторите обаче очакват това, което наричат "Switch 2", да следва хибридния подход, заложен от неговия предшественик.

Империя за развлечения: „Легендата за Зелда“ излиза и на голям екран Новината развихри фантазиите на геймърите и сигнализира за стремежа на Nintendo да се превърне в империя за развлечения


"Очаквам следващата конзола на Nintendo да бъде продължение на Switch, тъй като подходът на хибридните устройства е много успешен", казва Хардинг-Ролс, добавяйки, че вероятно ще има и подобрение във възможностите на контролерите на компанията.

Тото от Kantan Games добавя, че очаква наследникът да бъде "ново устройство, а не просто ъпгрейд":

"След 7 години Nintendo трябва драстично да подобри спецификациите, така че те абсолютно сигурно ще пуснат наследник".

Ще се продава ли добре "Switch 2"?

Феновете обичат Zelda: Tears of the Kingdom счупи рекордите по продажбиНад 10 милиона копия от новата игра бяха продадени само за три дни


Хардинг-Ролс акцентира, че представянето на новата конзола ще бъде повлияно до голяма степен от наличността на продукта, но очакванията му са, че тя ще "постигне сходни нива с оригиналния Switch през първия период на продажби през четвъртото тримесечие", което се равнява на около 7 или 8 млн. продадени на потребителите бройки.

Анализатори от Moffett Nathanson, от своя страна, смятат, че Switch 2 едва ли ще "настигне или надмине Switch", като се аргументират, че настоящата конзола на Nintendo се е възползвала от това, че хората са купували много подобни продукти по време на пандемията и изолацията:

"Тази следваща конзола може да достигне или дори да надмине ранните резултати на Switch, но ще се забави след това", тъй като раздутите от COVID-19 постъпления за фискалната година на Nintendo през 2021 г. и 2022 г. са "твърде трудни за повторна реализация".