Технологичният индекс Nasdaq Composite се покачи за трети пореден ден, добавяйки 0,1%, но остава надолу с 1% от началото на 2024 г. до момента, след като започна годината със спадове.

S&P 500 се понижи с 0,1%, а Dow Jones Industrial Average загуби 0,4%, или около 158 пункта.

И трите индекса остават умерено ниски за тази година, след като приключиха 2023 г. с двуцифрени печалби - S&P 500 напредна с 24%, Dow Industrials спечели 14%, а Nasdaq скочи с 43% миналата година.

Сегментите на технологиите, комуникационните услуги и потребителските стоки на S&P 500 напреднаха във вторник, докато финансовият, промишленият и потребителският сектор се понижиха.

Групата на т.нар. Великолепна седморка имаше смесено представяне във вторник.

Tesla падна с 2,3%, Apple с 0,2%, а Meta Platforms с 0,3%.

Nvidia, Alphabet, Amazon.com и Microsoft завършиха деня с повишение.

Могат ли акциите да надминат върховете от началото на 2022 г.?Въпреки че фондовият пазар е изправен пред много по-добра перспектива, високите оценки на компаниите предполагат по-ниска дългосрочна възвръщаемост

Елън Хейзън, главен пазарен стратег във F.L.Putnam Investment Management, казва пред The Wall Street Journal, че очаква S&P 500 да осигури по-скромна възвръщаемост, отколкото през 2023 г. Тя е скептична, че повечето от големите технологични акции могат да повторят своето хитово представяне през 2024 г., особено ако няма значително ускорение на прогнозите за печалбите.

HPE може да придобие Juniper Networks в сделка за $13 млрд.Акциите на HPE затвориха в понеделник на $17,72, с което пазарната ѝ капитализация достигна близо $23 милиарда

По отношение на корпоративните новини, информацията, че Hewlett Packard Enterprise е в напреднали преговори за придобиването на Juniper Networks за около 13 милиарда долара, доведе до промени в акциите на двете компании. HPE падна с 8,9%, най-лошото представяне в S&P 500, докато Juniper скочи с 22% - най-доброто представяне в индекса.

Акциите на Illumina поскъпнаха с 4,5%, след като компанията за генно секвениране заяви, че очаква продажбите ѝ за цялата година да намалеят по-малко, отколкото прогнозираше.

Акциите на Boeing паднаха с 1,4%, добавяйки към спада им от 8% в понеделник.

След инцидента с Alaska Airlines: FAA приземи десетки Boeing 737 Max 9Директивата за извънредна летателна годност на FAA ще засегне около 171 самолета по целия свят

Инвеститорите очакват публикуването на нови данни за инфлацията в четвъртък, докато се опитват да прогнозират кога Федералният резерв може да започне да намалява лихвените проценти.

Те се подготвят и за сезона на печалбите за четвъртото тримесечие, който ще започне в петък с отчетите на JPMorgan Chase, UnitedHealth Group и Delta Air Lines. Анализаторите прогнозират, че компаниите от S&P 500 ще отчетат второ поредно тримесечие на ръст на печалбите.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ се повиши до 4,016% от 4,001% в понеделник.

Цените на петрола се покачиха, като суровият Брент се повиши до 77,59 долара за барел.

Отвъд океана Stoxx Europe 600 се понижи с 0,2%. Shanghai Composite добави 0,2%, а японският Nikkei 225 се покачи с 1,2% до най-високата си стойност на затваряне от 1990 г.