Пазарът на труда в САЩ e приключил 2023 г. в силна форма, като темпото на наемане е по-високо от очакваното, показаха данните на Министерството на труда в петък.

Работодателите са добавили 216 000 позиции за месеца, а нивото на безработица се задържа на 3,7%.

Това е значителен ръстът от ревизираните надолу 173 000 през ноември. Октомври също беше ревизиран надолу до 105 000 от 150 000, което показва малко по-малко стабилна картина за растеж през четвъртото тримесечие, посочва CNBC.

Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха работните места за декември да са се увеличили със 170 000, а нивото на безработица да се повиши до 3,8%.

По-всеобхватна мярка за безработица, която включва наетите на непълно работно време, се е повишила до 7,1%. Това увеличение на „реалното“ ниво на безработица идва, след като проучването на домакинствата показа спад на работещите с 683 000.

Коефициентът на участие в работната сила или делът на цивилното население в трудоспособна възраст, заето или търсещо работа, се свива до 62,5%, което е спад с 0,3 процентни пункта до най-ниското му ниво от февруари и спад от 676 000 на месечна база.

Докладът, заедно с ревизиите на преброяването от предходните месеци, показва, че в САЩ са открити 2,7 милиона работни места през 2023 г., или средно 225 000 месечно, спад от 4,8 милиона, или 399 000 на месец, през 2022 г.

Икономическата Нирвана на САЩ: Спад на инфлацията при силен пазар на трудаЦените падат през ноември за първи път от 2020 г. Инфлацията се доближава до целта на Фед

Увеличението на наемането идва от държавната администрация, която е добавила 52 000 работни места. Още 38 000 позиции са свързани със здравеопазването. Секторът отдих и хотелиерството е допринесъл с 40 000 към общото число, социалното подпомагане се е увеличило с 21 000 служители, а строителството е добавило 17 000. Търговията на дребно също е нараснала със 17 000 работни места, като индустрията е почти без промяна от началото на 2022 г.

От друга страна, транспортът и складирането отчитат загуба на 23 000 работни позиции.

Докладът показа, че инфлационният натиск все още преобладава на пазара на труда. Средните почасови доходи са нараснали с 0,4% спрямо месеца и са се увеличили с 4,1% спрямо предходната година, като и двете са по-високи от съответните прогнози за 0,3% и 3,9%. Средната работна седмица е намаляла до 34,3 часа.

Инфлацията охлажда амбициите на ЕЦБ за намаляване на лихвите Инфлацията в еврозоната е скочила до 2,9% през декември от 2,4% през ноември

Данните от доклада може да оспорят пазарните очаквания за разхлабване на паричната политика на Федералния резерв още през март.

Пазарите реагираха негативно на данните, като фючърсите на фондовия пазар се понижиха, а доходността на държавните облигации рязко се повиши.

Според CME Group трейдърите сега дават 56% шанс за намаляване на лихвите през март.

„Днешният доклад говори за неравния път пред Фед в битката му да върне инфлацията обратно към 2%“, коментира пред CNBC Андрю Патерсън, старши международен икономист във Vanguard. „Според нас решението относно първото намаляване на лихвените проценти остава за втората половина на годината.“

Данните от петък за пореден път показват, че икономиката на САЩ продължава да се противопоставя на очакванията за забавяне, въпреки кампанията за борба с инфлацията на централните банкери, която доведе до 11 повишения на лихвените проценти от март 2022 г. насам с 5,25 процентни пункта – най-агресивното затягане на паричната политика от 40 години.

Грешки, победи и в крайна сметка несигурност. Оценката на Фед за 2023 г. Федералният резерв направи някои неща правилно, след като направи някои неща погрешно, пише бившият заместник-председател на Фед Роджър У. Фъргюсън

На заседанието си през декември банкерите публикуваха прогнози, показващи, че могат да въведат намаления на лихвените проценти с три четвърт процентни пункта тази година. Пазарите обаче очакват централната банка да бъде по-агресивна, като търговците на фючърси предвиждат до шест намаления.

Убеждението, че Фед може да започне съкращения, се подхранва от мнението, че инфлацията ще продължи да намалява, след като достигна 41-годишен връх в средата на 2022 г. Тя обаче все още е над целта на Фед, въпреки че отбелязва постоянен напредък надолу от началото на увеличенията.

Междувременно брутният вътрешен продукт е на път да се увеличи с 2,5% годишно темпо през четвъртото тримесечие, според инструмента за проследяване на икономическите данни GDPNow в реално време на Фед в Атланта.

Потребителите също са издръжливи. Празничните разходи вероятно ще достигнат рекорд тази година, нараствайки с 5% до 222,1 милиарда долара, според прогнози на Adobe Analytics.