Публикувани във вторник данни сочат, че глобалното затопляне през 2023 г. ще достигне 1,48 градуса по Целзий. По този начин най-горещата година в историята приближава света само на стотни от критичния климатичен праг.

Миналогодишните анализи вече потвърдиха, че 2023 г. ще бъде най-топлата в историята, но последните данни показват тревожен скок в затоплянето спрямо 2016 г., която преди това беше най-горещата година. През 2023 г. средната глобална температура е била 14,98 градуса по Целзий - с 0,17 градуса над предишния рекорд - като затоплянето в световния океан също е достигнало нов връх, съобщава CNN.

Учените многократно са подчертавали шока си от падането на поредните топлинни рекорди през 2023 г., предупреждавайки, че светът се приближава опасно близо до границата от 1,5 градуса, която близо 200 държави се ангажират да избегнат през 2015 г., подписвайки Парижкото споразумение.

Климатичните промени превръщат в бежанци милиони. Къде е най-зле?През 2022 г. рекордните 32,6 милиона вътрешни разселвания са били свързани с природни бедствия
В данните и анализа, публикувани от агенцията на ЕС за наблюдение на климата и времето - Copernicus, се казва, че глобалното затопляне може да се влоши в началото на тази година, като се прогнозира, че 12-месечният период, приключващ през януари или февруари, вероятно ще надхвърли 1,5 градуса. Но учените са много по-загрижени за дългосрочното състояние на климата, отколкото за конкретните годишни показания, тъй като ако температурата се покачи трайно над 1,5 градуса спрямо прединдустриалните нива, много от екосистемите на Земята трудно ще се адаптират, а летните горещини на някои места ще се превърнат в заплаха за човешкото оцеляване.

Безпрецедентните горещини през 2023 г. са причинени предимно от изменението на климата, казват от Copernicus, но са били изострени от Ел Ниньо - естествено климатично явление, което затопля Тихия океан и обикновено повишава температурите в света. Някои учени смятат, че затоплянето с 1,48 градуса съответства на миналогодишните топлинни рекорди, но други все още са изненадани от това колко по-гореща е била 2023 г. в сравнение с предишни години.

"Шокиращо е, че тази година безспорно е счупила глобалния температурен рекорд", казва Бил Колинс, професор по климатични процеси в британския University of Reading. "Тук няма възможност да се спори за стотни, надхвърлянето на предишния рекорд с 0,17 градуса трябва да бъде тревожен сигнал за всички."

Кристалина Георгиева: Светът трябва да премине към нов тип икономикаБългария е страна, която има и ще има проблеми, свързани с климатичните изменения
Всеки ден през 2023 г. средната глобална температура е била поне с 1 градус по-висока от съответния ден през прединдустриалния период 1850-1900 г., казват още от службата, което се случва за първи път в историята. Според историческите данни глобалните температури непрекъснато се повишават от 70-те години на миналия век насам, докато през 2015 г. за пръв път е нарушена границата от 1 градус за глобално затопляне. Само осем години по-късно повишението е с още половин градус над прединдустриалните нива.

Дори в сравнение с последните три десетилетия, когато температурите са били по-високи, 2023 г. се откроява. Годината е била с 0,6 градуса по Целзий по-гореща от средната стойност за периода 1991-2020 г.

Температурите се повишават експоненциално

“Преди няколко месеца сред научната общност имаше консенсусна прогноза, че затоплянето ще достигне около 1,3 градуса през 2023 г.”, казва Лиз Бентли, главен изпълнителен директор на Кралското метеорологично дружество на Обединеното кралство, и добавя, че тази прогноза е била "унищожена", тъй като температурните рекорди са паднали на регионално, национално и международно ниво по целия свят, включително дневните и месечните рекорди.

Грозното лице на климатичните промени: Невиждани потопи заливат светаНай-катастрофалното наводнение, при което загинаха над 11 000 души, а хиляди изчезнаха, удари Либия
Преминати са и други прагове - за първи път през ноември два дни са били с повече от 2 градуса по-топли. Всеки месец през 2023 г. между юни и декември е бил най-горещият такъв в историята, а юли и август са били първият и вторият най-топли месеци в историята.

Като се имат предвид падащите рекорди, категорична е Бентли, изненадващо е не толкова повишаването на температурата с 1,48 градуса, колкото темпото на климатичните промени през последните години:

"Ако погледнете климатичните прогнози - кога се очакваше да видим температурни промени от близо 1,5 градуса по Целзий, това се случи много по-рано, отколкото мнозина очакваха. Определено сме свидетели на ускоряване на процеса, а не на линейна прогресия. Имам чувството, че нарастването е много по-експоненциално."

Средногодишните температури на въздуха са били или най-горещите, или почти най-горещите, регистрирани във всички океански басейни и на всички континенти, с изключение на Австралия, показват още данните на Copernicus. Това покачване на температурата обхваща почти цялата карта на света.

Учени твърдят, че знаят кога човечеството е било на ръба на изчезванетоЧовечеството едва не е изчезнало преди около 900 000 години, когато световната популация се е сринала до едва 1280 индивида в репродуктивна възраст
Годината на рекордни горещини, през която се случиха смъртоносни екстремни метеорологични явления, включително горски пожари в Канада, Хаваите и Южна Европа, "ни даде възможност да вкусим от това, което ни предстои, ако не спазим целите на Парижкото споразумение", казва и Брайън Хоскинс, председател на Grantham Institute, Imperial College London. "Това би трябвало да разклати самодоволството, проявено в действията на повечето правителства по света".

Световният океан също преживява безпрецедентно затопляне и остава необичайно топъл през 2023 г. Температурите на морската повърхност са били с 0,44 градуса по-високи от средните за периода 1991-2020 г., което е най-високата отчетена стойност и е скок в сравнение с повишението от 0,26 градуса, наблюдавано през 2016 г. - втората най-топла година.