С химна на България и химна на Европейския съюз (ЕС) беше открита третата (зимна) сесия на 49-ото Народно събрание.

Народни представители от "Възраждане" седнаха по време на изпълнението на химна на ЕС.

Съгласно парламентарния правилник народните представители бяха във ваканция за коледните и новогодишните празници от 22 декември до 10 януари.

При откриването на сесията председателят на парламента Росен Желязков пожела на народните представители успешна година, спокойна и ползотворна работа, съобщи БТА. В началото на първото за тази година пленарно заседание се регистрираха 199 депутати.

Какво свършиха депутатите от началото на мандата на Народното събраниеПриети са 79 закона и 209 решения, сочи справка на парламентарния пресцентър

След това беше приета програмата за работа на парламента за двата пленарни дни до края на седмицата.

В петък от 9:00 часа е предвиден блиц контрол, в който според парламентарния правилник участват премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. Росен Желязков обаче съобщи, че Мария Габриел не е в страната.

В проектопрограмата на парламента за тази седмица е включено първото четене на изменения в Закона за закрила и развитие на културата и промени в постоянни комисии.

Предвидено е изслушване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов относно покачването на цените на водата средно с 15 % от 1 януари 2024 г. Искането за изслушване е внесено от депутати от Парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“.

В проекта на дневен ред е още първото четете на изменения в Закона за професионалното образование и обучение, в Закона за признаване на професионални квалификации, в Закона за висшето образование и в Закона за предучилищното и училищното образование.