"Единственото, което ни спира за еврозоната, е по-високата инфлация в България, тъй като тръгваме от по-ниски доходи".

Това заяви министър-председателят Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване във Facebook, съобщи БТА.

"Преди няколко дни имах възможност да се срещна с президента на Европейска централна банка и тя ми каза, че единствено инфлацията е това, по което трябва да работим.

С министъра на финансите обсъждаме мерки какво още бихме могли да направим, за да спадне по-бързо инфлацията.

Част от нашата инфлация идва от по-високите доходи през последните години, които са по-високи от инфлацията, но също така и заради наваксването, което имаме, и по-високия растеж, който е един от най-високите в ЕС миналата година", обясни Денков.

Денков: По два от критериите за еврозоната сме в много добро състояниеЕдинствено инфлацията ни е по-висока от стриктните изисквания за влизане в еврозоната

Само за тази година повишаването на минималната заплата с 20% неминуемо повишава и другите заплати. Когато се повишава минималната заплата, намаляваме неравенството, а това е един от най-големите проблеми в страната, коментира Николай Денков.

"Моят план за тази година, с наближаването на края на управленската програма за 2024 г., ние да подготвим управленска програма за следващите години, до края на мандата, която да бъде изключително насочена към демографските проблеми, здравеопазването, образованието", каза премиерът.

Трябва да започнем още отсега работа по управленска програма до края на този мандат, отбеляза той.

"Вече не сме най-евтината работа ръка, като с повишаването на доходите сме изпреварили Унгария и България вече е предпоследна", каза още премиерът.

Асен Василев: Няма как да станем богата държава с евтина работна ръкаНачинът да стигнем средноевропейското ниво е да правим инвестиции, които да позволят на нашите работници да защитят по-високи заплати

Шенген

Реалистично е да търсим решение за дата или за тази година, или за началото на следващата за приемане, коментира още министър-председателят. Австрия в преговорите, които проведохме през последните седмици, изобщо не искаше да обсъжда сухопътните граници, припомни премиерът.

"Наше постижение беше, че в много тежки преговори с помощта на Европейската комисия (ЕК), ние изискахме темата за сухопътните граници да бъде поставена в решението и там да се изиска заедно България, Румъния и ЕК да работят за решаване за дата за 2024 г. Шенген е постижение на правителството и Народното събрание през последните седем месеца и всякакви критики са некоректни, посочи Денков. Относно ползите от приемането той каза, че всеки месец десетки хиляди български граждани пътуват до Европа по различни причини. Те всеки път трябва да стоят на опашки по 20-30 минути, защото не сме членове на Шенген.

Приемането е удобство за българските граждани, които учат, работят и отиват за кратки периоди в страните от Шенген. Приемането е и огромно облекчение за туризма", допълни премиерът.

Денков: Имаме пълен Шенген, това трябва да бъде пределно ясноПремиерът подчерта, че това гласи решението на ЕК и остава само да се подсигури дата, с която и да влезем и по сухопътните граници
Относно бежанците Николай Денков определи като измислици твърденията за влизането в България на стотици хиляди бежанци от Сирия и Афганистан.

"Това е измислица, активно лансирана от политически лица, които искат да уплашат българските граждани", каза Денков. Той подчерта, че в момента България спазва Дъблинското споразумение и няма допълнителни договорки за приемане на повече бежанци.

Единственото, което сме поели като ангажимент, е да работим по-бързо, да охраняваме по-добре външните граници, да работим заедно с другите европейски държави по охраната на нашите граници, посочи премиерът. По неговите думи през миналата година от Австрия са върнати 113 бежанци, които са влезли през България. "Тази година да са 200. Хилядите бежанци са измислици", каза Денков.

Денков: Не е уточнявана дата за влизане в Шенген по сухопътните границиДенков уточни, че Австрия единствено е поела ангажимент да продължат преговорите кога България и Румъния ще бъдат приети като пълноправни членове
Относно дезинформацията той коментира, че политическите партии от опозицията не предлагат нищо особено, което да е положително, да бъде вдъхновяващо, а основното им занимание е да плашат хората и един от начините е да ги плашат с дезинформация, заяви Денков.

Той призова медиите, когато представят една информация, да я проверяват. Журналистите, ако искат да бъдат уважавани, да я проверят и когато се изричат лъжи от ефира да обърнат внимание и да искат проверка на тези лъжи. Очакваме контролните органи да изискат това да се спазва като журналистически стандарти, но, за съжаление, това у нас не се случва, каза Денков. Той съобщи, че е решено да бъде създадено координационно звено към Министерския съвет за борба с дезинформацията, което да работи заедно с европейските институции. Въпросът дали да има закон се обсъжда, като може да бъде избран вариант за включване на допълнени текстове в законите, свързани с националната сигурност, заяви още премиерът Николай Денков.

Правителството съобщи за фалшива новина във връзка с приемането ни в ШенгенНе е вярно, че България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген, заявиха от МС
Ще има ли смяна на министри
Няма да правим компромиси със състава на Министерския съвет заради ДПС при ротацията, заяви премиерът.
"Ако искаме да гласува и ДПС за това правителство, трябва да минем и през разговори с ръководството на ДПС", посочиД енков.

Според него, колкото е по-широка подкрепата за правителството в парламента, толкова по-добре. Ако ДПС е готово да подкрепи състав на Министерския съвет, който ние смятаме за добър, това би било само допълнителна "екстра", заяви Николай Денков. Премиерът каза, че при ротацията министри ще бъдат сменяни, само ако и двамата с Мария Габриел са съгласни това да се случи.

Мария Габриел отговори ще има ли смяна на министри при ротациятаИма управленска програма, а в нея има секторни политики, всеки един министър е отговорен за изпълнението на сроковете, законодателството и реформите, заяви тя

Министрите трябва да продължат работата си, за да се опитат да изпълнят това, което са започнали. Ще бъдат сменяни, само ако наистина е необходимо, това ще бъдат единични случаи, отбеляза министър-председателят. Той каза, че е важно всеки министър да бъде оценяван според работата, която е свършил.

Една или друга медийна изява не може да бъде основа за смяна на министър, подчерта Денков. Той съобщи, че вече е събрал информацията, има представа кой министър как се справя и в следващите дни тази информация ще бъде споделена с Мария Габриел и с партийните лидери. "Когато ние с Мария Габриел се уточним как да изглежда модифицираният състав на Министерския съвет, отиваме при партийните лидери, за да поискаме тяхната подкрепа", каза Денков. За Асен Василев като втори вицепремиер министър-председателят каза, че няма промяна в договореното, то трябва да се спазва, а то е да бъде направена размяна между него и Габриел на премиерското и вицепремиерското място. В началото предлагахме втори вицепремиер да бъде Асен Василев. Тогава ГЕРБ не се съгласиха, сега виждаме, че те правят такова предложение, каза Денков.

Ако държат на него, няма нищо лошо Василев да бъде втори вицепремиер, посочи премиерът и уточни, че никога не е ставало дума да бъде променена договорката за началото на ротацията.

Асен Василев: Борисов премиер, аз и Пеевски вице, е научна фантастикаИма договореност след ротацията Мария Габриел да стане премиер. Хипотеза за друг няма, не е воден такъв разговор, подчерта финансовият министър
На въпрос Никола Минчев или Атанас Атанасов трябва да бъде председател на Народното събрание, Денков каза, че той няма съмнение, че и двамата биха се справили с тази роля.

Минчев вече е бил председател на парламента, Атанасов има огромен парламентарен опит, подчерта премиерът. Трябва да гледаме какви са и другите задачи, които трябва да изпълняваме като парламентарни групи и политици. Идват европейски избори, един възможен водач на листа е Никола Минчев, но ако той влезе в тази роля, тя не е съвместима с другата, посочи Николай Денков. На въпрос за Атанас Атанасов премиерът каза, че трябва да продължим да търсим повече експерти, отколкото политически лица за такива позиции като конституционен съдия.

Много по-добре е те да са с много по-богат опит в съдебната система и да не изглеждат силно оцветени политически, защото това се очаква от тези експерти – да бъдат политически независими и с много богат професионален опит, посочи Денков. Според него е по-добре в Конституционния съд да отиде лице, което идва от съдебните среди. "Доколкото знам има такъв, но нека мине процедурата", каза Денков.

Президентът сезира Конституционния съд за промените в КонституциятаПрезидентът счита, че част от измененията, освен че съдържат противоречия с други конституционни разпоредби, променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях Премиерът каза в отговор на въпрос за президента Румен Радев, че държавният глава представя пред Конституционния съд промените за оценка и в това няма нищо лошо, това е нормално.

Но той атакува не толкова правосъдната система, а ограничаването на неговите права в частта за служебното правителство, защото тези промени бяха направени така, че да се избегне възможността да има еднолично управление за дълъг период от време, заяви Денков. Той определи като скандален начина, по който президентът прави това и езика, който използва, защото по конституция президентът трябва да олицетворява единението на нацията.

Той се държи като опозиционен лидер. Ако иска да използва този език, да направи партия, да спечели изборите и да променя Конституцията, каза премиерът Николай Денков.