Русия отхвърли обсъжданията на мирния план, предложен от Украйна на Световния икономически форум (WEF) в Давос, Швейцария.

"Разговорите в швейцарския планински курорт няма да постигнат нищо без участието на Москва", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Въпреки това организаторите съобщиха, че на срещата за обсъждане на плана са присъствали 83 делегации.

Предложен от украинския президент Володимир Зеленски, планът от 10 точки, призовава за изтегляне на руските войски, възстановяване на държавните граници на Украйна и поемане на отговорност от Русия за военни престъпления.

Предложението беше обсъдено в среща на върха на съветниците по национална сигурност в неделя. Преди това планът, изготвен от Зеленски, е бил дискутиран на три такива срещи, съобщава Al Jazeera.

Байдън отново пропуска Световния форум в Давос. Кои водещи лидери ще са тамСред най-влиятелните политически фигури са премиерът на Китай Ли Цян и френският президент Еманюел Макрон, които ще направят специални обръщения

Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент, нарече "добър знак" факта, че броят на участниците в поредицата от конференции се разширява.

Въпреки че почти половината от присъстващите в неделя делегации бяха от Европа, имаше 18 от Азия и 12 от Африка.

"Страните от Глобалния юг все повече се включват в нашата работа. Това показва разбиране, че този европейски конфликт всъщност е предизвикателство за цялото човечество", пише той.

Готов ли е Киев за дипломатически изход от войната?Военните експерти прогнозират, че нито една от страните няма да бъде готова за мирни преговори

Украйна обаче настоява, че няма да обсъжда плана с Русия. От своя страна Зеленски е постановил, че всякакви преговори със страната са незаконни. Това мотивира Русия, която контролира малко под една пета от украинската територия, да отхвърли идеята като абсурдна, отбелязва Al Jazeera.

"Това е просто говорене заради самото говорене", каза Песков. "Този процес не може да бъде насочен към постигането на някакви конкретни резултати по очевидната причина - ние не участваме в него. Без нашето присъствие всякакви дискусии са лишени от перспективи за постигане на каквито и да било резултати."

Игнацио Касис, швейцарският външен министър, който беше съорганизатор на обсъждането на мирния план, заяви, че срещата е част от процес да осигури руското участие, въпреки че призна, че Москва далеч не е готова да сътрудничи.

В година с ключови избори, дезинформацията е основен глобален рискПроучването на Световния икономически форум се отличава с намаляването на опасенията за икономически опасности като инфлация и рецесия

Надпревара за оръжия

Зеленски похвали дискусията и за това, че в нея са участвали представители от Латинска Америка, Африка и Азия. Той пристигна в Давос днес следобед на пътуване, по време на което ще се опита да събере подкрепа за Украйна на фона на признаците на умора в Съединените щати и Европейския съюз.

Президентът на Украйна заяви, че работата по гаранциите за сигурност и новите пакети за подкрепа напредва.

"Има крайно необходими споразумения за съвместно производство на оръжия и снаряди, особено чувствителен въпрос са безпилотните летателни апарати. Подготвяме още добри новини по отношение на противовъздушната отбрана. Имаме предвид както ракетите, така и електронната война - ще има повече такива", каза той.

След като войната затъна в траншове по цялата фронтова линия в Източна Украйна, въздушните атаки с участието на самолети, ракети и безпилотни самолети се засилиха, отбелязва Al Jazeera.

Руски хакери удариха „катастрофално“ най-големия украински телекомТова трябва да е предупреждение за западните доставчици на комуникационни услуги, категорични са от СБУ

Руските системи за противовъздушна отбрана унищожиха три ракети, изстреляни от Украйна над югозападната част на Курска област по-рано днес, съобщи руското министерство на отбраната в Telegram. Междувременно Украйна съобщи, че е свалила два руски командни самолета над Азовско море.

Засилената въздушна война накара Украйна да окаже по-силен натиск върху западните съюзници за дарения на ракети и оборудване за противовъздушна отбрана. На този фон Русия беше критикувана, че нарушава международните санкции, тъй като се снабдява с оръжия от Северна Корея.

Москва и Пхенян отричат да са сключвали оръжейни сделки, но декларират задълбочаване на сътрудничеството във всички области. Днес външният министър на Русия Сергей Лавров посрещна севернокорейската си колежка Чуе Сон-хи, която пристигна на официално посещение в Москва.