Редица водещи компании подписаха отворено писмо, в което обвиняват технологичните гиганти, че не са привели политиките си в пълно съответствие с новите правила на Европейския съюз за цифровата конкуренция.

Подписалите писмото твърдят, че компаниите, определяни от ЕС като "пазачи", включително Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft и собственикът на TikTok ByteDance, не са направили достатъчно, за да се ангажират ефективно с други представители на техния бранш.

Съгласно Закона за цифровите пазари на ЕС, компаниите с над 45 милиона активни потребители месечно и пазарна капитализация над 75 милиарда евро се считат за пазачи.

От тях се изисква например да направят така, че приложенията им за съобщения да работят с тези на конкурентите и да позволят на потребителите да решават кои приложения да бъдат предварително инсталирани на техните устройства. Друго изискване на ЕС е тези платформи да не прилагат практики, които водят до "самопреференциране" на техните услуги спрямо други.

Походът на пазачите: IT гиганти тръгват срещу дигиталния контрол в ЕвропаAlphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta и Microsoft се смятат за компании

В отвореното писмо, подписано от международната медийна група Schibsted, екологосъобразната търсачка Ecosia, фокусираната върху неприкосновеността на личния живот търсачка Qwant, приложението за сигурни съобщения Element и VPN услугата ProtonVPN, се казва, че пазачите "или не са успели да влязат в диалог с трети страни, или са представили решения, които не отговарят на изискванията на DMA".

Те също така заявяват, че компаниите и потребителите до голяма степен са "държани в неведение" какво ще се случи след 7 март 2024 г. – ключов срок, до който всички шест големи технологични пазачи трябва да приведат политиките си в съответствие с DMA.

"Подписалите това писмо представляват хиляди компании, засегнати от DMA", се казва в документа.

"Те призовават пазачите да се ангажират възможно най-скоро с бизнес потребителите и други заинтересовани страни, като бизнес и потребителски асоциации, в конструктивен диалог и да постигнат бърз напредък по предложените от тях решения за съответствие.

Те също така призовават Европейската комисия и Европейския парламент да гарантират, че пазачите на портали ще спазват както буквата, така и духа на закона, считано от 7 март 2024 г.", допълват подписалите писмото.

Amazon, Microsoft, Samsung. Кои ще са „пазачи” на европейския цифров пазар?Изискванията на Закона за цифровите пазари на ЕС е насочен към най-големите играчи в технологичната област

Ето кои са всички 24 компании, подписали писмото:

Adevinta

Allegro

Billiger.de

Ceneo

CompareGroup

Ecosia

Element

Favi

Heureka Group

Idealo

Kelkoo

Ladenzeile

Le Guide.com

OLX

Open-Xchange

Panther Holding GmbH

Preis.de

Prisjakt

Proton

Qwant

Runnea

Schibsted

Solute

Vipps

ЕК и ЕП не бяха открити за коментар по въпроса. CNBC се свърза и с компаниите майка на Google - Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft и ByteDance.

Кристиан Клайн, главен изпълнителен директор и съосновател на Ecosia, заяви пред CNBC преди публикуването на отвореното писмо, че регулаторите трябва да контролират големите технологични компании, защото в противен случай рискуват предприятия като неговото да се сблъскат с финансови последици.

"Винаги е имало огромно предизвикателство: Google имаше монопол повече от десетилетие, но мисля, че в момента сме по-оптимистично настроени. Тепърва предстои да разберем какво ще се случи на 7 март, но знаем, че 2024 г. трябва да бъде годината на справедливия избор в онлайн търсенето за Европа", заяви Клайн.

"Политиците на ЕС имат избор да създадат цифров пазар, който осигурява честна конкуренция и избор за европейските потребители и бизнес", добави той.

ЕК наложи по-строги ограничения на 6 технологични гигантаДоминиращите играчи в блока ще трябва да спазват новия правилник за дигиталната конкуренция

От особен интерес за Ecosia и други конкурентни търсачки е предложението на Google за "екран за избор", който да показва различни търсачки в един и същи прозорец.

"Без екран за избор, който е проектиран справедливо, в съответствие с буквата и духа на закона, няма да видим положителна промяна в пазарния дял, а по-скоро укрепване на господстващото положение на пазачи като Google - което би било провал.", добавя Клайн.

Миналата седмица еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер се срещна с главните изпълнителни директори на Apple, Alphabet и Qualcomm, за да обсъдят регулирането и спазването на политиката в областта на конкуренцията, според публикация на Вестагер в X.

Google и мобилни оператори искат Европа да регулира iMessage на AppleGoogle, Vodafone и Orange, че тя трябва да влезе в обхвата на новия Закон за цифровия пазар на ЕС

Тя заяви, че е обсъдила задължението на Apple да позволи разпространението на своите приложения извън собствения магазин AppStore, както и текущите дела в областта на конкуренцията, включително едно, свързано с платформата за стрийминг на музика на Apple Music.

С главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай Вестагер заяви, че е обсъдила дизайна на екраните за избор, изискванията за самонасочване съгласно DMA и антитръстово дело на ЕС, разглеждащо ролята на компанията на пазара на рекламни технологии.

Еврокомисарят не уточни какво е обсъдено с главния изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон.