Ако случайно се разходите покрай луксозните бутици на централната търговска улица вАмстердам, може да не забележите веднага витрината на P.C. Hooftstraat 32.

Магазинът представлява триетажна сграда с преустроено таванско помещение и плътно изравняване с останалите почти идентични сгради по улицата.

От втория етаж нагоре фасадата е изградена от тухли, както е било при този тип сгради в продължение на векове.

Но при по-внимателно вглеждане, ще установите, че нещо не е наред, пишат FastCompany.

Защото това не са обикновени тухли.

Фасадата всъщност е съставена от персонализирани керамични плочки, които са проектирани алгоритмично и 3D отпечатани със специализирани роботи.

Студио RAP е ротердамската архитектурна компания, която стои зад проекта.

Сградите, които предефинират разбирането за архитектураПрез 2023 г. архитектите направиха проактивни стъпки в проектирането, за да начертаят нов курс за застроената среда

Фасадата прелива във витрина, която се простира до нивото на улицата в бели глазирани плочки, напомнящи вълните на много бурно море.

Това е уникално приложение на 3D принтирането в архитектурата. Докато други компании са специализирани в използването на роботизирани системи за изграждане на къщи от подобни на паста за зъби материали от бетон, Studio RAP използва нова комбинация от изчислителен дизайн, специализирана роботика и фино настроено изпичане на керамика, за да създаде уникални фасадни материали.

Проектирани така, че да имитират конвенционалните тухли и плочки, фасадите на Studio RAP могат да превърнат екстериора на една сграда в сложен спектакъл.

Съоснователят на Studio RAP Лукас тер Хол казва, че основата на дизайна е изчислителна, но фокусът винаги е върху производството на физическия краен продукт.

"Интересува ни как всъщност могат да се направят тези сложни форми", казва той.

Студентско общежитие с 36 апартамента ще е най-големият 3D строеж в ЕвропаПарцелът за строежа представлява бивша промишлена площадка за месопреработка и е в близост до кампуса на VIA University College

Компанията разполага с огромен склад с промишлени роботи, които използва за превръщане на алгоритмично генерирани проекти във физически обекти.

За витрината на магазина в Амстердам, предназначена за търговия на дребно с облекла от висок клас, дизайнерите използват изчислителни инструменти, за да създадат вълнообразна форма, вдъхновена от тъкането на текстила.

Лукас тер Хол обяснява, че компанията е прекарала значителен период от време в настройване на алгоритмичния дизайн в комбинация с процесите на 3D принтиране и глазиране на глината, за да се получи готова плочка, която точно да наподобява плат.

В горната част на фасадата проектът възпроизвежда формата и цвета на тухлите, за да се спазят градските разпоредби, изискващи новите фасади да не се сблъскват с екстериора на съседните сгради.

3D принтирана къща издържа магнитуд 9 по РихтерКъщата е построена само за 26 часа печат в продължение на 7 дни

Създадените от студио RAP керамични парчета, наподобяващи тухли, съвпадат идеално с тези от двете страни на сградата, но се различават по вълнообразната си повърхност.

"Можете да си помислите, че този проект е направен от роботи, но той не е просто копиран и принтиран", казва експертът. "С този проект искахме да върнем повече детайли в архитектурата, както и занаятчийството".

Това изисква създаването на персонализирани инструменти и процеси за производство на плочките.

"Разработихме наш собствен софтуер, който създава траектории на инструментите за робота от геометрията, която проектирахме", казва собственикът на компанията.

Създават и специализирани дюзи за 3D принтерите, за да се получи високото ниво на детайлност в хиляди плочки, отпечатването на всяка от които отнема 45 минути.

"Ако знаете какво може да отпечата роботът, знаете колко експресивно можете да проектирате", допълва тер Хол.

Лукс на тъмно: Бутиците на LVMH в Маями гасят осветлениетоПланът е разработен така, че да помогне на LVMH да преосмисли дейността на целия си парк от 5600 магазина по целия свят

Фасадата на магазина в Амстердам е един от малкото, но все повече нарастващи проекти, отпечатани на 3D принтер от студио RAP, което проектира и изработва синьо керамично покритие за две сводести порти в град Делфт.

Тер Хол казва, че в момента студиото работи по още проекти, използващи същата техника и очаква времето и цената постепенно да намалеят. Надява се и на по-големи и по-сложни проекти от витрината в Амстердам.

"Бихме искали да имаме големи проекти, но не с размерите на небостъргач. Целта ни е да предизвикаме техниката, да създадем нещо наистина уникално", допълва създателят на проекта.