Европейската централна банка (ЕЦБ) предстои да заседава в четвъртък, а на този фон политиците, които не са готови да обявят победа в битката за инфлацията, се опитват да разколебаят залозите на търговците за бързо намаляване на лихвените проценти.

Пазарите залагат на първо намаление през април, но ЕЦБ иска да види повече доказателства за забавяне на растежа на цените, преди да натисне бутона, отбелязва в анализ Reuters.

"Имаше толкова много спекулации за първото понижение на лихвите", обяснява Карстен Бржески, глобален ръководител на отдел "Макро" в ING. "Според мен въпросът е... дали ЕЦБ иска да се заеме с това или не.", допълва финансистът.

ЕЦБ: Може изобщо да не започнем намаляване на лихвите през 2024 г.

Ето пет ключови въпроса за пазарите преди ключовото заседание на ЕЦБ:

1) Какво ще се случи тази седмица?

ЕЦБ със сигурност ще запази лихвените проценти стабилни, след като спря повишаването им през октомври, а през декември уточни, че ще прекрати постепенно схемата за изкупуване на облигации от времето на пандемията през втората половина на 2024 г.

Анализаторите очакват ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард да продължи да сигнализира, че е твърде рано да се обсъжда намаляване на лихвените проценти - послание, което не намира пълен отзвук сред търговците.

Лагард: ЕЦБ ще намали лихвите, когато е сигурна, че инфлацията е 2%

"Отговорът на Лагард ще бъде по-скоро косвен", смята главният икономист на Deutsche Bank Марк Уол.

"Тя ще изтъкне прогнозите на ЕЦБ за устойчив растеж и инфлация, като начин да създаде съмнение, че ЕЦБ ще облекчи бързо лихвените проценти.", допълва той.

2) Ще се промени ли скоро курсът на ЕЦБ?

Пазарите смятат, че да.

Трейдърите просто отложиха очакванията си за времето на първото намаление от април на март и очакват едно намаление по-малко, отколкото миналия месец.

Дори ястребово настроени финансисти като германския експерт Йоахим Нагел не изключват лятната перспектива.

Промяната изглежда въпрос на време.

Кога ще паднат лихвите? Три прогнози от Фед, ЕЦБ и Bank of England През последните дни всички централни банки запазиха лихвените проценти непроменени, но изразиха различни мнения относно дългоочакваното намаляване през 2024 г.

3) Колко трябва да спадне инфлацията, преди да се пристъпи към намаляване на лихвените проценти?

Инфлацията в еврозоната се повиши през декември за първи път от април насам, достигайки 2,9%.

Макар че базисната инфлация спадна още, тя все още е над 3%.

ЕЦБ ще иска общата и базисната инфлация да са под 2,5%, за да е сигурна, че целта от 2% е постижима, преди да намали лихвите, коментира главният икономист на Berenberg Холгер Шмидинг.

Инфлацията в ЕС и еврозоната поема нагоре през декември, у нас спада Сред страните от ЕС през декември 2023 г. най-ниски годишни нива на инфлация са отчетени в Дания, Италия и Белгия

Инвеститорите са по-уверени; суаповите пазари сочат инфлация малко над 1,5% след една година.

На този фон, ЕЦБ може да се окаже притисната и от въздействието от кризата с доставките в Червено море.

4) Какво ще стане със заплатите?

ЕЦБ посочи заплатите като най-големия инфлационен риск. Безработицата остава на рекордно ниско равнище.

Ръстът на заплатите е намалял от 5,2% през октомври 2022 г., показва проследяването на заплатите от платформата за набиране на персонал Indeed и Ирландската централна банка, но през декември се е повишил до 3,8%.

Икономистите смятат, че това се дължи на новите споразумения за заплатите - ефект, който се наблюдава от началото на годината.

Очакваният ръст на заплатите поставя в шах ЕЦБ по отношение на лихвитеЕЦБ смята именно тях за най-големия риск пред нейния поход срещу високата инфлация

ЕЦБ вероятно ще направи оценка на сделките за първото тримесечие, за да види дали растежът на заплатите ще се понижи до 3%, които според нея съответстват на 2% инфлация, преди да сигнализира за промяна в политиката.

Лагард очаква достатъчно данни до "края на пролетта", а главният икономист Филип Лейн иска да види данните през април. Това би изключило намаляване на лихвите преди юни - най-вероятната начална дата за облекчаване на лихвите, показва проучване на Reuters.

"Намаляването на общата инфлация, фактът, че очакванията са стабилни, всичко това сочи към умереното нарастване на заплатите... но все още го няма в данните", смята Дирк Шумахер, ръководител на отдела за европейски макроизследвания в Natixis.

5) Колко тревожна е икономиката на еврозоната?

За ЕЦБ инфлацията все още надделява над опасенията за растежа.

Инфлация на скорост: Кога Европа ще спре инерцията в цените на хранитеГодишната инфлация в Германия и Франция, водещите икономики в Европейския съюз, се повиши още през декември

При положение че икономиката се разглежда в плитка рецесия, която се очаква да се свие само с 0,3% през четвъртото тримесечие, дали намаляването на лихвите ще започне през април или лятото, няма да има реално значение, смятат икономистите.

"ЕЦБ ще възприеме становище, че намаляването на лихвите няма да помогне. Ето защо ще могат да се съсредоточат върху инфлацията", допълва Бржески от ING.