Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард и германският министър на финансите Кристиан Линднер обсъдиха глобалните икономически перспективи в дискусия в последния ден от Световния икономически форум в Давос.

Двамата акцентираха върху укрепването на вътрешните пазари и адаптирането към "новото нормално", отбелязва Euronews.

Лагард: Потреблението се забавя, търговията се засилва

Лагард изтъкна процесите на нормализация след пандемията през 2023 г., като отбеляза по-малко свития пазар на труда и намаляването на излишните спестявания.

Отбеляза още, че в цял свят, с изключение на еврозоната, инфлацията бележи низходяща тенденция.

От своя страна, ръководителят на Световната търговска организация (СТО) Нгози Оконджо-Иуеала изрази загриженост за въздействието на геополитическите конфликти и климатичните промени върху основни търговски маршрути като Червено море, Суецкия и Панамския канал.

Хутите се оказват по-голям проблем за товарното корабоплаване от пандемиятаЕдинственото събитие с по-голямо въздействие от тази криза е засядането на Ever Given в Суецкия канал

Тя изтъкна трудностите при прогнозирането поради тези несигурности и различните избори в световен мащаб.

Линднер: "Ново нормално" за световната икономика

Финансовият министър на Германия Линднер анализира устойчивостта на германската икономика, особено при преоткриването на енергийната ѝ инфраструктура през последните 18 месеца, след войната в Украйна.

Той наблегна на появата на "ново нормално състояние" за световната икономика, характеризиращо се с нарастващ изкуствен интелект и геополитическо напрежение.

Рубенщайн за изборите в САЩ и влиянието на Тръмп

Инвеститорът и съосновател на инвеститор и съосновател на Carlyle Group Дейвид Рубенщайн обобщи икономическия и политическия пейзаж в САЩ, като заяви, че очаква три намаления на лихвените проценти от Федералния резерв тази година и призна възхода на Доналд Тръмп като сериозна политическа сила.

"Не бих изключил възможността той да бъде избран отново", смята Рубенщайн.

Най-голямата икономика остава в риск до 2025 г., предупреди Джейми ДаймънПричините за опасенията му са комбинация от финансови и геополитически рискове

Той прогнозира също, че не се очаква подобрение на двустранните отношения между САЩ и Китай тази година.

"Няма политическа полза в САЩ да се каже нещо полезно или добро за Китай в годината на президентските избори", аргументира се инвеститорът.

Отговорът на Европа към Тръмп

В отговор на забележките на Дейвид М. Рубенщайн относно възможността за ново преизбиране на Тръмп като президент на САЩ, Линднер подчерта, че е важно Европа да се съсредоточи върху своите конкурентоспособност и самостоятелност.

Той предложи Европа да се подготви за всякакви резултати на политическата сцена в САЩ, като укрепи икономическите си позиции и отбранителни способности, като по този начин осигури силно партньорство със САЩ, независимо от тяхната администрация.

"Да си напишем домашното е най-добрата подготовка ... да бъдем привлекателен партньор, когато става въпрос за икономически аспекти", посъветва той.

Лагард от ЕЦБ изрази съгласие с мнението му, заявявайки, че "най-добрата защита е атаката".

Лагард: ЕЦБ ще намали лихвите, когато е сигурна, че инфлацията е 2%

Подходът й подсказва, че най-добрата стратегия на Европа при евентуално президентство на Тръмп или всяко външнополитическо предизвикателство е да укрепи собствените си икономически и политически структури чрез "силен, дълбок и реален европейски пазар".

Отговор на климатичните промени

Президентът на Сингапур Тарман Шанмугаратнам призова за въвеждане на глобални данъци върху въглеродните емисии и предложи правителствата да увеличат приходите си чрез повишаване на данъчното облагане.

В отговор, Кристиан Линднер заяви: "Надявам се, че никой няма да каже на моите коалиционни партньори и колеги в кабинета, че тук обмисляме повишаване на данъците."

Според него, жизнеспособна алтернатива на въглеродния данък е създаването на пазар на въглеродни емисии.

Нулева отговорност: Големи компании отделят повече емисии от цели държави Компании като ExxonMobil, Shell, Chevron и BP не правят необходимото, за да задържат глобалното затопляне под 1,5C

Линднер подчерта още, че е важно да се повиши производителността, за да се посрещнат предизвикателствата на прехода към по-екологични практики, борбата с бедността и посрещането на нуждите на застаряващото общество.

Той се застъпи за структурни реформи на пазара на труда и в технологичния сектор.

Защо германската икономика страда - и може ли правителството да я излекува?Прочутият икономически модел на страната изглежда се разклаща. IMF прогнозира, че през 2023 г. Германия ще бъде единствената икономика от Г-7, която ще се свие

"Германия не е болният човек. Германия е по-скоро уморен човек", заяви финансовият министър на най-голямата икономика в Европа.

Той оприличи структурните реформи като "чаша хубаво кафе", което е от съществено значение за продължаване на икономическия успех на Германия.