В надпреварата за президентския пост в Съединените щати настъпи обрат, тъй като Вивек Рамасвами и Рон ДеСантис, двамата защитници на криптовалутната индустрия, официално прекратиха кампаниите си.

Сега само кандидатът на демократите Дийн Филипс и независимият Робърт Ф. Кенеди-младши остават като претендентите, подкрепящи дигиталната валута.

Въпреки че Тръмп не е заявил окончателно подкрепата си за криптото, през 2022 г. той пусна на пазара своя колекция от незаменими токени (NFT), които бързо се разпродадоха.

През 2023 г. бившият президент на САЩ представи "The MugShot Edition", третата си серия дигитални карти за търговия, като привидно се възползва от популярна негова снимка, пише Benzinga.

Това се случва, след като Тръмп изрази неодобрението си към дигиталната валута, през 2019 г., като написа в X:

"Не съм фен на Биткойн и други криптовалути, които не са пари и чиято стойност е силно променлива и се основава на въздух и вятър. Нерегулираните криптоактиви могат да улеснят незаконното поведение, включително търговията с наркотици и други дейности“.

Парче по парче: Тръмп пусна нова серия NFT, която идва с интересни бонусиСнимката от 24 август е заснета в затвор в района на Атланта, където Тръмп е задържан по обвинения в заговор за отмяна на загубата му в изборите през 2020 г.

Миналата седмица обаче бившият президент се противопостави на цифровите валути на централните банки (CBDC).

По време на предизборен митинг в Ню Хемпшир той заяви:

"Тази вечер давам и още едно обещание да защитя американците от правителствена тирания. Никога няма да допусна създаването на цифрова валута на централна банка". Тълпата реагира със силни аплодисменти, отбелязва Benzinga.

Рон ДеСантис, известен с критиката си към CBDC, преустанови участието си в изборите за президент. Той беше обещал да защитава Биткойн, но се позова на липсата на реален път към победата за 2024 г. и подкрепи кандидатурата на Тръмп.

По-рано, на 16 януари, Рамасвами, който беше гласовит поддръжник на криптовалутите, се оттегли от надпреварата, като също изяви подкрепа за бившия президент.

В анкета на WSJ одобрението за Байдън стига ново дъно, Тръмп взема преднинаНастоящият президент на САЩ изостава от Тръмп с 4 процентни пункта - 47% към 43% - при хипотетичен вот, в който участват тези двама кандидати

В резултат, Дийн Филипс, конгресмен от Минесота и Робърт Кенеди-младши остават единствените кандидати, които открито подкрепят иновациите в областта на криптовалутите.

Филипс изрази възгледите си по време на форум през декември, като подчерта необходимостта от лидерство, което да не задушава иновациите в областта на дигиталната валута - възглед, който според него не споделят нито Тръмп, нито президентът Джо Байдън.

Кенеди, от друга страна, се отличи с това, че е първият кандидат за президент, който приема дарения с биткойн за принос към кампанията му.