Еврозоната не трябва да използва собствената си валута като оръжие в глобален конфликт, тъй като това създава рискове от подкопаването ѝ.

Това коментира Фабио Панета, управител на Централната банка в Италия и член на Европейската централна банка, в момент, когато ЕС обмисля конфискуването на руски държавни активи.

От месеци европейските служители обсъждат дали да конфискуват замразените руски активи, включително резервите на централната банка, за да използват парите за финансиране на възстановяването на Украйна, отбелязва Reuters.

Някои обаче се опасяват, че по-широките последици от подобен ход - от ответни мерки до загуба на доверие в европейските активи, ще надхвърлят значително ползите.

"Превръщането на една валута в оръжие неизбежно намалява нейната атрактивност и насърчава търсенето на алтернативи", заяви Фабио Панета, без да споменава пряко Русия. "Тази сила обаче трябва да се използва разумно, защото международните отношения са част от една "повтаряща се игра", допълни той.

Как санкциите за руски диаманти ще променят пазара на скъпоценни камъниСхемата за санкции може да доведе до сеизмични промени в диамантената индустрия, налагайки нови изисквания за прозрачност и проследимост

През 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна, ЕС, САЩ, Япония и Канада замразиха активи на руската централна банка на стойност около 300 млрд. долара. Около 200 млрд. долара от тях са в Европа, главно в белгийската клирингова къща Euroclear.

Противниците на тази политика твърдят, че изземването на активите може да накара инвеститорите от други държави да избягат, опасявайки се за сигурността на собствените си активи, което в крайна сметка ще отслаби валутата и ще повиши доходността.

Фабио Панета, бивш член на Управителния съвет на ЕЦБ, твърди, че конфликтът в Украйна е довел до нарастване на ролята на китайския юан за сметка на други валути, тъй като голяма част от търговията на Русия се осъществява в китайска валута.

Валутни сблъсъци спъват петролната търговия на Русия в АзияПрез юли Индия иска да плаща в рупии, което води до напрежение, а търговската дейност почти се разпада

"Китайските власти изрично насърчават ролята ѝ на световната сцена и поощряват използването ѝ в други държави, включително в тези, на които международната общност наложи санкции след нахлуването в Украйна", аргументира се Панета.

В резултат, юанът изпревари еврото като втората най-използвана валута за търговско финансиране и йената като четвъртата най-използвана валута за глобални плащания, допълва банкерът.

Според него Европа трябва да укрепи еврото, като го направи по-привлекателно, прилагайки отдавна отлагани промени, които ще засилят ролята му като глобална валута. Това включва създаването на сигурен актив, който да се емитира в достатъчни и предвидими количества, и завършването на банковия съюз, което ще намали трудностите при трансграничното банкиране.

Друга стъпка би била ефективна система за разплащания и пазарна инфраструктура в целия блок, категоричен е Фабио Панета.