General Motors прогнозира потенциално по-голяма печалба през тази година, очаквайки да намали загубите при електрическите автомобили и автомобилите без водачи и да се възстанови от фабричната стачка, помрачила крайният резултат на компанията през четвъртото тримесечие.

Автомобилният производител от Детройт също така предупреди, че може да задълбочи отстъпките през 2024 г., когато фабричното производство се нормализира. По-високите разходи за новия трудов договор с профсъюза United Auto Workers също ще натежат върху печалбите тази година, заявиха от компанията, цитирани от WSJ.

Нетната печалба на GM за четвъртото тримесечие нараства с 5% до 2,1 милиарда долара. Оперативната печалба обаче спада с 54% спрямо същия период на предходната година, засегната основно от стачката и загубите, произтичащи от начинаещия бизнес на GM с електрически превозни средства.

Печалбите на акция преди данъци са $1,24 - по-добре от очакваните от анализаторите $1,16, според FactSet. Приходите остават на ниво от около 43 милиарда долара.

Акциите на GM се повишиха с около 8% в предварителната търговия в САЩ във вторник.

Как китайският EV шик хвана западните автопроизводители „спящи зад волана“Китайските производители на електромобили заплашват 100-годишната хегемония на традиционни западни автомобилни марки. Как започна всичко и как ще продължи?

Загуба от 1,1 милиарда долара от шестседмичната стачка на United Auto Workers миналата есен е намалила оперативната печалба на GM за цялата година с 14,6% до 12,4 милиарда долара, уточниха от компанията. Негативно влияние оказва и загубата от 1,7 милиарда долара в бизнеса с електромобили, както и увеличените разходи за програмата Cruise за автономни автомобили.

Печалбата на GM от Китай също е намаляла на фона на по-силната конкуренция от страна на местните китайски марки и натиска върху цените, спадайки с 34% до 446 милиона долара. Автомобилният производител очаква загуби в Китай през първото тримесечие поради високите нива на запаси, преди да се върне към рентабилност по-късно през годината, заяви главният финансов директор на GM Пол Джейкъбсън.

Светът иска евтини електромобили и това е проблем за големите производителиПо отношение на EV разликата между традиционните производители и по-новите конкуренти е огромна

За 2024 г. GM очаква оперативни приходи от 12 до 14 милиарда долара. Около 1 милиард долара от тях ще дойдат от понижение на разходите за Cruise, след като пешеходна катастрофа в Сан Франциско накара GM да извади всичките си автомобили без водачи от пътя.

Проблеми с производството и качеството попречиха на GM да пусне значителни количества електромобили миналата година, като компанията заяви, че търсенето на електрически превозни средства в цялата индустрия е по-слабо от очакваното.

Какво спира GM да настигне Tesla в продажбите на електромобили в САЩАвтомобилният производител от Детройт изостава с производството на високопрофилните GMC Hummer EV и Cadillac Lyriq

Джейкъбсън обаче посочи, че крайният резултат от бизнеса с електромобили на GM ще се подобри тази година, тъй като компанията мащабира фабричната работа и представя нови модели, включително захранвана с батерии версия на своя тромав SUV Cadillac Escalade.

„Това, което не искаме да правим, е да попаднем в положение, в което сме толкова фокусирани върху увеличаване на производството, че не мислим къде е потребителят“, каза още Джейкъбсън. „Към момента обаче се чувстваме добре от начина, по който се приемат нашите модели.“