За издръжката на тричленно семейство от двама работещи и едно дете до 14 години са необходими 156 лева повече на годишна база през декември 2023.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при обявяването на резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за четвъртото тримесечие на 2023 г. на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

С 87 лв. на годишна база нараства необходимата сума за един работещ и живеещ сам, добави Димитрив, цитиран от БТА.

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 0,8% на тримесечна база и с 6,4% на годишна база.

КНСБ: 1 402,25 лв. е нетният месечен доход за издръжка на един човек2524,05 лева струва общата издръжка на тричленно семейство – двама работещи възрастни и едно дете до 14 години

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам, е 1438 лв., а на тричленно семейство с двама работещи и едно дете до 14 години – 2588 лв.

Малко под 2/3 от работещите осигурени лица не достигат заплата, необходима за издръжка – 39,2 % или 1 млн. от лицата са с трудови възнаграждения до 1000 лв., посочи Димитров.

Той отбеляза и положителна тенденция, която сочи, че около 60 000 души по-малко спрямо миналата година са тези, които работят и не получават заплата, необходима за издръжка.

Колко пари са нужни за издръжката на едно тричленно семейство у нас?Нетният месечен доход за издръжка на живота за 1 работещ, живеещ сам, е 1 267.53 лв.

От 32,5% на 35,7% се покачва процентът на тези, които са над заплата за издръжка, обясни президентът на КНСБ.

Общата картина е позитивна, всички показатели го показват, независимо от движението на цените и ръста на инфлацията. Макар и позитивната тенденция, която отчитаме, тя е много бавна и слаба, отбеляза още Димитров.