Федерален състав в Манхатън отсъди в полза на Sotheby's делото, в което руският олигарх Дмитрий Риболовлев обвини аукционната къща в измама с десетки милиони долари от продажби на произведения на изкуството.

На заседатели беше необходим по-малко от ден, за да произнесат присъдата си в процес, продължил около три седмици.

Според ищеца Риболовлев, Sotheby's е влязла в заговор с швейцарския търговец Ив Бувие, за да го подведе да плати завишени цени за четири произведения на изкуството, включително "Salvator Mundi", изображение на Христос, приписвано на Леонардо да Винчи, което се превърна в най-скъпото произведение на изкуството, продадено на търг.


Getty Images

Бувие купува картината за 80 млн. долара, преди бързо да я продаде на тогавашния си клиент Риболовлев за 127,5 млн. долара.

Въпреки твърденията му, че е бил измамен, по-късно олигархът продава Salvator Mundi на правителството на Саудитска Арабия за стотици милиони долари повече, отколкото я е купил.

Sotheby's дълго време твърдеше, че не е знаела, че Бувие може да е излъгал и че не носи отговорност за сделките му с Риболовлев.

Швейцарският търговец не е обвиняем и твърди, че не е извършил нищо нередно, допълва CNN.

Зад кулисите на изкуството: Руски олигарх в правна битка срещу Sotheby'sТворбата, която вероятно ще привлече най-голямо внимание по време на делото, е 500-годишната картина на да Винчи, изобразяваща Христос като спасител на света

Скандалът обаче се превърна в един от най-значимите спорове за измами с произведения на изкуството през последните години.

След новината за съдебното решение, Даниел Корнщайн, адвокат на Риболовлев, заяви, че въпреки това, делото срещу Sotheby's "е постигнало целта ни да хвърлим светлина върху липсата на прозрачност, която поразява пазара на изкуство. Тази секретност затрудни доказването на сложно дело за подпомагане и подбуждане към измама", допълни той.

Sotheby's заяви за CNN, че присъдата потвърждава нейния "ангажимент да спазва най-високите стандарти за почтеност, етика и професионализъм", и отразява "крещящата липса на доказателства", че е измамила Риболовлев.

През март миналата година окръжният съдия на САЩ Джеси Фърман разреши на Риболовлев да предяви искове, основани на измама, освен за произведението на Да Винчи и за творби на Густав Климт, Рене Магрит и Амедео Модиляни, припомня CNN.

От Пикасо до Климт: Най-скъпите шедьоври, продадени на търг през 2023 г.Въпреки че световният пазар на изкуство се е увеличил от 402 млрд. евро през 2022 г. на 528,6 млрд. евро през 2023 г., миналата година аукционната дейност е била по-сдържана

Според Forbes, нетното състояние на 57-годишния руски олигарх е на стойност 6,4 млрд. долара и е натрупано основно от печалби в производство на калиеви торове.

Риболовлев е и мажоритарен собственик на футболния клуб AS Monaco.