Технологичният гигант Google подкрепя нов сателитен проект, който ще събира данни за нивата на метан по целия свят.

Очаква се проектът да стартира през март, а спътникът ще обикаля 300 мили около Земята, по 15 пъти на ден, съобщава BBC.

Според учените, именно метанът има основен принос за глобалното затопляне, тъй като задържа топлина.

Голяма част от него се произвежда в селското стопанство и при изхвърлянето на отпадъци, но проектът на Google ще се съсредоточи върху емисиите от петролните и газовите инсталации, които редовно изгарят или изпускат метан.

Новият проект е съвместен между Google и Фонда за защита на околната среда, организация с нестопанска цел за борба с климатичните промени.

ЕС ограничава емисиите на метан при вноса на изкопаеми горива Метанът е втората основна причина за изменението на климата след въглеродния диоксид

Данните, събрани от спътниците, ще бъдат обработени от инструментите за изкуствен интелект на технологичния гигант и използвани за създаване на карта на метана, чиято цел е да идентифицира изтичането на метан от нефтената и газовата инфраструктура по света.

От Google обаче заявиха, че ако идентифицират значителен дял на метан, няма да уведомяват компанията собственик на отговорната за това инфраструктура.

"Нашата работа е да предоставяме информация", твърдят от Google и добавят, че правителствата и регулаторните органи ще бъдат сред тези, които ще имат достъп до данните и ще трябва да налагат промени.

Няма международно правило за контрол на емисиите на метан. ЕС прие набор от предложения, насочени към намаляването им, които включват принуждаване на операторите на нефт и газ да отстраняват течовете, припомня BBC.

Според Бил Гейтс, бъдещето е на соевата пържола. Какво ще се промени за насЗа ефективна борба с изменението на климата, е необходимо хората да са готови да се ангажират с нови идеи, пише Гейтс

Картата на Google, която ще бъде публикувана на нейния Earth Engine, няма да бъде в реално време, като данните ще се изпращат обратно от сателита на всеки няколко седмици.

През 2017 г. Европейската космическа агенция изстреля подобен сателитен инструмент, наречен Trompomi, който отчита наличието на следи от газове в атмосферата, включително метан. Това обаче беше мисия с минимален седемгодишен живот, което значи, че може да приключи тази година.

През 2022 г. Carbon Mapper, който използва данните от Trompomi, публикува доклад, в който се посочва, че най-големите метанови емисии се наблюдават в Туркменистан, Русия и САЩ, но поради облачност данните не включват Канада и Китай.

Google заяви, че се надява нейният проект да "запълни празнините между съществуващите инструменти".

Метанът е 80 пъти по-голям проблем от CO2, а светът изостава с решениетоОколо 30% от повишаването на температурите, на което светът става свидетел, се дължи на този газ

Според НАСА нивата на метан са се увеличили повече от два пъти през последните 200 години, като 60% от него се създават от човешката дейност.

Основен принос за този процент има животновъдството и по-точно отглеждането на говеда. Поради начина, по който усвояват храната, кравите отделят значително количество метан.

През 2020 г. Агенцията за опазване на околната среда на САЩ публикува доклад, в който се казва, че една крава може да произвежда 154-264 кг метан всяка година, а по света се отглеждат около 1,5 милиарда крави с цел добив на месо.