"Ротацията може да се направи най-лесно, ако стана аз външен министър и с Мария Габриел си сменим местата. Така няма да има нужда от допълнителни промени на министри.

Премиерът и външният министър имат особена роля във всяко едно правителство. Това са хората, които най-често контактуват с ръководителите и международните представители на всички други държави. Това са двамата души, които най-често работят заедно или се сменят, когато има нужда".

Това заяви премиерът акад. Николай Денков, отговаряйки на въпроси на граждани и медии във Facebook.

"Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партия. Те са хора, избрани, след като са получили одобрението и на двете страни на партийните лидери, сега ще бъде и на двамата премиери", подчерта министър-предесдателят, цитиран от БТА.

"Министрите трябва да си вършат работата и да нямат партийни пристрастия. Трябва да престанем с това партийно деление, ако искаме да работим заедно", каза Денков.

Премиерът Денков: Амбицията е на 6 март да има готов кабинет за ротациятаТой подчерта, че все още не са обсъждани имена за министри за предстоящата ротация

"Ако не се справят министрите, трябва да си тръгнат по професионални причини. ГЕРБ доста заблуждава публиката, че те нямат никакво отношение към състава на Министерския съвет, това не е така. Още като се съставяше кабинетът, ние сме обсъждали кои са възможните лица. Част от хората, които сега са в Министерския съвет, са предложени от Мария Габриел", посочи Денков.

По думите му, твърдението, че ГЕРБ има само Мария Габриел, не съответства на истината.

"Министрите не са "пешки" на никого, те имат огромна власт и трябва да се отнасяме с уважение към тези хора", каза Денков. Според него не е редно да се говори с пренебрежение към министрите. Подчерта, че президентът никога не му се е обаждал какво да прави и че не се е чувствал "пешка" на никого, когато е бил служебен министър.

"Не приемам изобщо този тип рамкиране на министрите", подчерта премиерът.

Мария Габриел отговори ще има ли смяна на министри при ротациятаИма управленска програма, а в нея има секторни политики, всеки един министър е отговорен за изпълнението на сроковете, законодателството и реформите, заяви тя

По отношение на оценката на министрите премиерът каза, че е имал среща с Мария Габриел, двамата са разменили мнения.

Тя е поискала да направи срещи по отделно с всеки от министрите, да зададе въпросите си, да обсъдят приоритетите за следващия период.

"Сега сме в този процес, който привършва вече, така че очаквам през другата седмица да влезем по-надълбоко в дискусията къде точно очакваме смени", съобщи Денков.

Според премиера трябва да има минимални промени в кабинета. Но тя (Мария Габриел) ще работи като премиер с тези министри, така че нейното мнение е много важно, добави министър-председателят.

Борисов: Ротацията не е на всяка цена, ще се случи с мандата на ГЕРБ-СДСИма подписано споразумение, ГЕРБ се придържа към него, припомни Борисов

Темата пред журналисти в парламента коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Вътрешният министър е министър на България, не на ГЕРБ. Чий е на електронното управление или чий е на спорта, където ги хванаха с маса пари", попита Борисов.

"Ние, за разлика от Денков не считаме, че министрите са партийни, че квоти и каквото и да било трябва да изпълняват на някоя партия повелите. Те са някакви, докато парламентът не ги излъчи, тогава стават министри на цяла България", добави Бойко Борисов. Преди дни съпредседателят на "Продължаваме промянатата" Кирил Петков заяви, че министърът на вътрешните работи е на ГЕРБ. "Трябва да си кажем честно, че министърът на МВР е към тях, въпреки че твърдят, че те нямат никакви министри", посочи Петков., припомня БТА.