Парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) взе решение да потвърди декларацията Денков-Габриел и определи 7 гаранции за нейното изпълнение.

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред журналисти след заседание на парламентарната група, цитиран от БТА.

„При неизпълнение на тези гаранции, ще поискаме оставката на правителството“, обяви той.

„България има нужда от това реформаторското правителство да продължи и да не влезем в политическа криза, но това не може да стане на цената на превзети регулатори и псевдореформа“, подчерта съпредседателят на "Продължаваме промяната".

„Каним ГЕРБ – СДС да влезем утре в разговори за формализиране на тези гаранции в документ със заглавие „Механизъм за гарантиране на реформаторската програма“, посочи Кирил Петков.

От ПП-ДБ предлагат този Механизъм да се подпише от Николай Денков, Мария Габриел и председателите на политическите групи на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ГЕРБ – СДС.

Седемте гаранции включват:

1. Общ борд за назначение на регулаторите

2. Да се спазва вече одобрената обща законодателна програма

3. Пътна карта за съдебната и конституционна реформа

4. Реформа в службите.

5. Съгласуван закон за антикорупционната комисия

6. Преработка на Изборния кодекс.

7. Обща позиция за законността на референдума на "Възраждане"

„На българите им трябва спокойствие, но им трябва истинска реформа, а не подмяна“, изтъкна Кирил Петков.

Денков: След като Сарафов смени Гешев има рязко отклонение от програматаТой коментира размяната на реплики между двете формации в кабинета ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Припомняме, че по-рано днес премиерът Николай Денков коментира в парламента, че истинската причина за напрежението в кабинета е това, че след смяната на Гешев със Сарафов има рязко отклонение от приетата законодателна програма.

„Загубвайки процеса, който ни доведе до успеха дотук, създаваме огромен риск да се разпадне цялата структура“, коментира още той.

По думите му обвиненията от страна на ГЕРБ-СДС, че има проблеми с кадровите назначения, не са верни.

Денков увери, че всички назначения на заместник-министрите в новоизбрания кабинет се обсъждат с Мария Габриел.

„Никой няма право да каже, че ГЕРБ не участва в този процес. Ако ГЕРБ не участваше, тези заместник-министри щяха да бъдат назначени още преди две седмици. Ако ПП решаваше сама какво да прави, отдавна щяхме да сме назначили и областните управители“, посочи Денков.

Първи трус в кабинета: Отменя ли се ротацията на премиери„Нали никой от вас не се съмнява, че ротация в управлението няма да има“, заяви Борисов

Преди него, коментар в парламента направи лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. „Нали никой от вас не се съмнява, че ротация в управлението няма да има“, заяви той.

„Разбрах истинските намерения – да управляват държавата еднолично, както и парламента, и регулаторните органи – с 36 депутати всичко, което може“, посочи Борисов.

„Те, от една страна, говорят за службите сякаш това им е най-важно, а от друга страна, областните управители на президента Радев още са си на местата – това не им е важно“, отбеляза той.

На въпрос колко време "ще живее" този кабинет, той отговори, че не си представя деня, след осем месеца, "когато се ротират, да стане правителство на ГЕРБ".

"Вече месец и половина, откакто е това правителство, механизми нямаме, те назначават навсякъде своите хора, дори за еврокомисар – нямат политическо семейство и предлагат, и еврокомисар, значи те искат всичко", обобщи Борисов.