Базирано в Калифорния стартиращо предприятие, подкрепено от двама учени-иноватори, единият от които Нобелов лауреат, смята, че е на прага на "квантов скок" в надпреварата на терена на водородната енергия.

H2MOF, основана през 2021 г., разработва решение за съхранение на водород чрез използване на най-новите постижения в областта на молекулярно проектираните материали. Компанията твърди, че пробивът в тази сфера, която смята за най-голямото предизвикателство пред водородната икономика, е само въпрос на време.

"Производството на водород, доколкото ми е известно, е решен проблем", казва професор Фрейзър Стодарт, носител на Нобелова награда за химия за 2016 г. и един от съоснователите на H2MOF, пред CNBC. "Съществуват достатъчно ефективни начини за производство на водород. Голямото предизвикателство, което остава, е да го съхраняваме по начин, който да запазва голямо количество от него при ниско налягане и температура на околната среда. Убеден съм, че по един или друг начин ще стигнем дотам, разбира се."

Учени успешно повториха исторически пробив в термоядрения синтезАко бъде овладян, този процес би могъл да осигури на света почти неограничен източник на чиста енергия


Водородът е най-лекият и най-разпространеният елемент във Вселената и отдавна е обявен за един от многото потенциални източници на енергия, които биха могли да изиграят ключова роля в екологичния преход.

Превръщането на водорода в гориво изисква енергия. Ако се произвежда с помощта на възобновяема такава, единственият му отпечатък върху климата е водата, което го прави привлекателен вариант за приложения като транспорта и производството на електричество. Но понастоящем по-голямата част от водорода се произвежда с помощта на изкопаеми горива, като въглища и природен газ - процес, който генерира емисии, затоплящи планетата.

Професор Омар Яги, основател на научната област "Ретикуларна химия" и съосновател на H2MOF, коментира, че компанията се стреми да компресира водорода в малък обем, без да се налага да използва високо налягане или ниски температури:

"Как можем да съхраняваме достатъчно количество водород при стайна температура и да го използваме за зареждане на автомобили - това наистина е Свещен граал на тази област."

Съоснователите на H2MOF казват, че се надяват компанията да успее да преодолее високите разходи и енергийните изисквания, свързани с традиционните методи за съхранение на водород, като проектира прототипни резервоари, които могат да съхраняват богатото на енергия гориво в твърдо състояние.

Иновативна система превръща зеления водород в реална енергийна алтернативаТя разчита на ново семейство електрокатализатори, които намаляват разходите в промишлен мащаб


Яги, който е изобретил материалите от металоорганични рамки (MOF), вдъхновили името на стартиращата компания, посочва, че е трудно да се каже точно кога технологията на H2MOF ще може да постигне реално подобрение на капацитета и безопасността при съхранението на водород:

"Но бих казал, че през следващите няколко години би трябвало да успеем да направим още един квантов скок напред“.

Предизвикателства пред водорода

Водородната енергетика набира скорост въпреки насрещните ветрове като повишаването на лихвените проценти и проблемите с веригата за доставки. През последните години много държави, сред които САЩ, Германия, Япония и Австралия, обявиха или актуализираха националните си стратегии за водород в стремежа си да разширят използваемостта на този газ, за да преминат към нисковъглеродна икономика.

В доклад за индустрията, публикуван в края на миналата година от бизнес групата Hydrogen Council се посочва, че обемът на проектите за водород е нараснал до 570 млрд. долара, което е с 35 % повече в сравнение с предходните шест месеца. Но макар ръстът на глобалните инвестиции във водород до 2030 г. да остава стабилен, ще трябва да се обявят още проекти, а съществуващите да се развиват по-бързо.

Белият водород може да спаси света. Учени са на крачка от огромно находищеБелият водород, наричан още


Самер Таха, главен изпълнителен директор и съосновател на H2MOF, посочва, че "междинно решение" на предизвикателството за съхранение на водород вероятно ще бъде постигнато след няколко години:

"Но откриването на Свещения граал? Вероятно ще отнеме повече от няколко години, но не непременно десетилетия. С оглед на скоростта на научноизследователския напредък, който наблюдаваме и който се ускорява от изкуствения интелект и всички тези компютърно генерирани модели, прогнозирам, че това е въпрос на години, а не на десетилетия."

Критиците на водорода обаче твърдят, че макар той да може да играе важна роля в енергийния преход, това трябва да се случи само по начин, който наистина е съобразен с климата. В противен случай има риск от увеличаване замърсяването и забавяне на напредъка в областта на чистата енергия.