Вълшебният хляб от Миконос и пекарната, която изхрани армията на Наполеон
Ветровитият Миконос, чиято слава е на световна парти дестинация, крие неочаквано съкровище.
Там се намира най-старата пекарна на дърва в Гърция, която някога е отговаряла за изхранването на войските на Наполеон.
Едно мигване и ще я пропуснете.
Така местните жители описват местоположението на средновековната пекарна Gioras Wood, разказва BBC.
След като от 60-те години на миналия век островът започва да се формира като туристическа дестинация, към него тръгват потоци от инвестиции, но въпреки внезапния приток на долари, местното население трайно намалява, а разходите за живот стават все по-високи.
Традиционните рибарски селища постепенно остават на заден план, а наред с таверните се появяват и луксозни хотели, предназначени за богатите чужденци.
Днес е много трудно да откриете нещо от автентичния Миконос, въпреки над 3000-годишната история на острова.
Един от малкото запазени образци от миналото е именно пекарната Gioras, която се управлява от съпрузите Джордж Вамвакурис и Клои Папайоану.
Това е най-старата пекарна на дърва в Гърция и е собственост на Вамвакурис, откакто венецианците напускат острова през 1718 г. и я предават на прапрадядото на фамилията.
Facebook/ Gioras Wood Bakery
Пещите обаче са запалени за първи път още през 1420 г.
Според Мария Лои, кулинар и документалист, това е "Партенонът на всички гръцки пещи на дърва".
"Регионите на Гърция имат различни кулинарни традиции, които могат да се видят в техните местни хлябове", обяснява тя.
"Те са повлияни от местната култура и наличието на различни съставки във всеки регион. Хлябът в Миконос е типичен за Цикладите и се нарича paximadia: твърди сухари от ечемик или пшеница, два пъти изпечени и подправени с местни билки, зехтин и анасон."
Подобно на останалата част от Миконос, стените на пекарната са избледнели от времето.
Входът води до стръмни каменни стълби, а от там се влиза в уютно пространство, изпълнено с деликатен аромат на сладък бадем и канела, карамелизирана захар и прясно смлени зърна кафе.
Преди около 600 години, пекарната е представлявала просто голяма пещ, вградена в склона на хълма, за да се запази прохладата в помещението, докато огънят е горял през целия ден.
"Хлябът, който са пекли, е бил известен като "морски хляб" и се е продавал на малки кораби", обяснява Лои, която посещава пекарната за снимките на втория сезон на документалната си поредица "Животът на Лои".
Морският хляб е бил умишлено дълготраен, за да издържи месеци в морето. Можел да се съхранява до една година, което го правело идеален за дълги пътувания.
"Моряците взимали този хляб на борд, потапяли го в океана, за да го рехидратират и го хапвали със зехтин и пресни морски дарове", обяснява Лои.
Според управителката на пекарната Папайоану, това е същият хляб, който Gioras доставяла на войските на Наполеон по време на походите му в началото на XIX век.
"Тези скромни миконски сухари са имали решаваща роля, тъй като са снабдявали френските армади", допълва тя.
Поглеждайки нагоре в пекарната, все още можете да видите оригиналния опушен таван, поставен преди векове - големи дървени греди, поддържащи по-малки, усукани, запазени от топлината и сухотата на въздуха.
Това е пространство, което е застинало във времето, ако не обръщате внимание на новите лъскави фурни, закътани в задния ъгъл. През лятото лек бриз преминава през кафенето на пекарната, създавайки течение и макар че през отворените прозорци прониква много светлина, сенките я пазят от суровото средиземноморско слънце.
През по-голямата част от 300-те години, откакто управлява Gioras, семейство Вамвакурис се занимавала с производството на хляб, който се приготял на всеки 15 дни и се разпределя между различните местни села. Имало и общностен аспект, тъй като жените от целия остров идвали там, за да се събират и да общуват, докато пекат всякакви храни в пещта на дърва. За приготвянето на хляба те използвали за основа майката на Gioras (предфермент или закваска).
"За гърците храната е социално преживяване и пекарните все още се смятат за сърцето на общността именно поради тази причина", усмихва се Лои.
Папайоану се съгласява. "Възрастните хора, нашите пенсионери, идваха и чакаха търпеливо сутрин, докато хлябът излезе от пещите. Преди няколко години, започнахме да правим и кафе, заработихме като заведение, така че станахме още по-популярни".
Днес обаче, със застаряващото население и въртележката от туристи, нещата се променят. Чужденците не купуват хляб, а сладкиши като пастички и бисквити. През лятото, когато фурните са включени, е твърде горещо, за да седнат и да се наслаждават на закуската си.
Много местни жители на Миконос, които са израснали преди или в началото на туристическия наплив, живеят другаде. Връщат се само за да работят през активния сезон, след което отново заминават за по-големи градове като Атина, отнасяйки спомените и традициите си.
И така, преди пет години, когато бащата на Вамвакурис починал, производството на хляб спира. Не могат да намерят кой да им помогне, а и търсенето не е толкова голямо.
Сега съпрузите от пекарната се стремят да запазят миконската традиция по друг начин: всички съставки се доставят от побратимените им острови, на не повече от 500 км.
До 60-те години на миналия век на острова не е имало електричество и течаща вода. Вносът е бил рядък и скъп, а за местното население - често невъзможен.
"За мен е много важно да подкрепям местното производство, всичко, което идва от острова, за да не сме принудени да получаваме неща отвън. Стигаме само до нашите побратимени острови в Цикладите", казва Папайоану, който е посветен на това да запази древните рецепти и традиции на семейството си.
"Наследихме книга с рецепти за сладкиши, приготвяне на сирене и дори мед", разказва той. Днес книгата вече е дигитална, а всички рецепти са изложени в Pinterest.
Засега печенето на хляб може да продължи у дома във вилата на Папайоану, но едва ли отново ще влезе в менюто на Gioras.