„Днес подадох оставка като министър-председател и тя вече е внесена в Народното събрание.“

Това заяви министър-председателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет.

„Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите“, допълни премиерът, цитиран от БТА.

„Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 г.“, подчерта той.

Премиерът припомни и какво е било съдържанието на декларацията.

„Първо – ще излъчим стабилно правителство, с национален мандат, около което ще се сформира конституционно мнозинство. Второ – министър-председател за първите девет месеца ще бъда аз, а Мария Габриел – вицепремиер и външен министър. А за следващите девет месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а аз ще бъда вицепремиер. Трето – в края на всеки девет месеца министър-председателят ще подава оставка. Двете парламентарни групи трябва да я гласуват и да подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група. Четвърто – правителството ще изпълнява съгласувани законодателна и управленска програма. Пето – ще се подготвят и приемат промени в Конституцията, в диалог с всички парламентарни групи“, посочи Денков, цитиран от БТА. 

„Дотук изпълняваме всяка точка и всеки ред, въпреки че диалогът понякога беше взривяван и вкарван в задънени улици.

Стигаме до ключовата, шеста точка в декларацията – ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантирането на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества“, каза още министър-председателят. 

Денков увери, че правителството ще продължи да изпълнява задълженията си и да работи, докато бъде избран новият му състав.

Той призова политическите сили да удържат на думата си.

„През следващите девет месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме през юни. Да, нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдието, за да извадим регулаторите от кланово-семейните отношения, така че да регулират обществените отношения, а да не бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси, за да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка“, каза още Николай Денков. 

„Предложеният преди две седмици меморандум беше точно това, подробна паметна бележка, която да напомни какво се разбрахме преди девет месеца и какво още остава да свършим. За това на масата сложихме за обсъждане реформи, а не имена“, допълни министър-председателят.

На въпрос дали се е запознал вече с проекта на споразумение, анонсиран днес от ГЕРБ, както и как оценява предложенията в него, Николай Денков отговори:

„Трябва да седнем на масата за преговори. Когато са ясни резултатите от тези преговори, тогава ще получите информация. Всичко друго в момента би попречило на това да проведем конструктивни преговори“. 

Очаква се парламентът да гласува проект на решение за приемане на оставката на министър-председателя утре – 6 март.

Това е точка първа в проектопрограмата за работа на парламента, публикувана на сайта на Народното събрание.