Ако все още не сте гледали "Дюн: Част втора", очаква ви истинско удоволствие.

Епични битки в пустинята, жестоки междугалактически интриги, гигантски подземни червеи... има от всичко.

Плюс актьорски състав, в който участват поне двама от любимите ви актьори – Тимъти Шаламет, Зендая, Ребека Фъргюсън, Остин Бътлър, Флорънс Пю, Джош Бролин, Хавиер Бардем, Стелан Скарсгард...

Прочитът на режисьора Дени Вилньов за научнофантастичните романи на Франк Хърбърт намира ново вдъхновение, тъй като в неговата история сюжетът се развива на смъртоносната, покрита с пясък планета Аракис, където последните оцелели членове на династията на Атреидите – Пол (Шаламет) и майка му лейди Джесика (Фъргюсън), се асимилират с предпазливия народ на Фреманите, начело с Чани (Зендая).

За да заснеме филма, Вилньов се връща към пустините на Йордания с нейните поразителни, издълбани от вятъра скални образувания, допълнени от локация в ОАЕ, звукозаписно студио в Унгария и първа локация в Италия, за да изгради своя научнофантастичен франчайз с разширяването на историята, пише TimeOut.

Гробницата на Брион, Италия

Първата локация на снимките е далеч от пустинните пясъци, които са основна част от филма.

Гробницата на Брион в Сан Вито д'Алтиволе близо до Тревизо, Италия, е един от шедьоврите на архитекта от XX в. Карло Скарпа - гробище, което е използвано за сцените на Кайтайн с принцеса Ирулан (Флорънс Пю) и преподобната майка Мохиам (Шарлот Рамплинг) през юли 2022 г.

За първи път е разрешено да се снима филм там, обяснява продуцентката Таня Лапоант.

"Потърсихме семейство Брион и попитахме: "Възможно ли е да снимаме на това място? Винаги са казвали "не", но сега се оказа, че случайно са чели "Дюн" и са харесали филма на Дени Вилньов, и ни разрешиха да снимаме."

Оазисът Лива в сърцето на пустинята

Абу Даби е друго ново място за "Дюн: Втора част".

Оазисът Лива, който се намира на около четири часа път с кола от Дубай на границата със Саудитска Арабия, е едновременно място за работа и вдъхновение за филма.

Всички снимки са в съответствие с пейзажа - разказва режисьорът пред The National News. "Това оказа огромно влияние върху начина, по който работихме".

Дефилето Ал-Сик, Йордания

Йордания е широко използвана в първия филм, а за продължението Дени Вилньов и екипът му намират нови места в страната, за да създадат фон на историята за въстанието и асимилацията.

Едно от тях е дефилето Ал-Сик край Вади Араба. Уади Рум, обектът от световното наследство на ЮНЕСКО, използван в първата част, отново влиза в сцените с прочутата си "Долина на Луната" на фона на борбата на фреманите срещу Харконен.

Будапеща

В продължението са използвани 40% повече декори от първия филм, което изисква огромно студийно пространство.

Филмовото студио Origo в Будапеща и изложбената зала Hungexpo – 10 000 квадратни метра студио, е готова да бъде преобразено в черно-бялата родина на Харконен - Giedi Prime.

"Това ни даде възможност да построим декори в нашия мащаб за Giedi Prime, имперската палатка и няколко други", казва дизайнерът на продукцията Патрис Вермет.

"И дори някои сцени да бяха твърде големи, от първата част научихме трикове, с които да излезем извън физическото пространство."

Къде е заснет първият филм

В първия филм "Дюн" Дени Вилньов следва стъпките на Дейвид Лийн, Ридли Скот и други, като използва изсушените, почти марсиански пейзажи на йорданския Вади Рум за пресъздаване на пустинната планета.

Както и при "Лорънс Арабски" на Лийн, огромната пясъчна площ води до някои проблеми с приемствеността, свързани с непознати следи, които се решават само с много старателно почистване на пясъка.

"Научих толкова много, докато снимах Дюн", казва той пред Time Out, но разбрах, че да вкараш снимачен екип в пустинята и да оставиш следи, колкото и глупаво да звучи – е кошмарно".

Къде ще се снима третата част

Не е трудно да се досетите, че главозамайващият премиерен уикенд от 178 милиона долара прави даването на зелена светлина за трети филм още по-привлекателно - дори и при консервативен студиен режим като този на Warner Bros.

Представянето на нов герой, изигран от основен актьор, в кратко епизодично участие в "Дюн: Част втора" подсказва, че Дени Вилньов вече мисли за следващата част, която вероятно ще бъде базирана на романа на Хърбърт от 1969 г. "Месията на Дюн".

Но все още е рано да се говори за това.

В интервютата си режисьорът е предпазлив оптимист, все още на ранен етап от процеса на писане и не съобщава кога може да се случи и къде може да ни отведе.

"Не обичам да коментирам "Месията на Дюн", защото я пиша, а когато пиша, обичам да мълча, това е много деликатен момент, в който нещата са крехки, идеите се развиват", казва той пред Den of Geek.

"Обичам да говоря за филмите, когато са живи, завършени и достатъчно силни, за да вървят сами. "Месията на Дюн" е на ниво ембрион", допълва режисьорът.

Какви са разходите за "Дюн: Част втора"

Бюджетът на филма се оценява на малко повече от 300 милиона долара, включително 100 милиона за маркетинг и реклама. Значителна печалба ще бъде реализирана след известно време.

"Всички признаци сочат, че играта ще продължи дълго", казва продуцентът Мери Парент пред Variety.

Снимки: X/ DuneMovie