Правителството на САЩ харчи близо 1 милион долара месечно за поддръжката на луксозна суперяхта, конфискувана от руски олигарх.

348-футовата яхта "Амадея" е едно от първите имущества, за които прокурорите претендираха в рамките на усилията на работната група да потърси отговорност от руснаци, положително настроени към Кремъл, съобщава CNN.

Супер яхтата беше конфискувана, докато беше закотвена в пристанище във Фиджи през 2022 г. от служители на местните правоприлагащи органи и ФБР. След това яхтата акостира в Сан Диего.

Американските прокурори твърдят, че собственикът ѝ Сюлейман Керимов, който е натрупал богатството си от златодобивната индустрия, е нарушил американските санкции, като е използвал банковата система, за да покрие разходите за плавателния съд.

Сега федералните прокурори са поискали от съдия разрешение да продадат плавателния съд, заявявайки, че разходите за него са прекомерни и са стрували на правителството около 20 млн. долара, според последните съдебни документи.

Според актуалната оценка, яхтата е на стойност 230 милиона долара.

"Прекомерно" е данъкоплатците да плащат почти един милион долара на месец за поддръжката на "Амадея", когато тези разходи могат да бъдат сведени до нула чрез междинна продажба", пишат прокурорите в жалба по-рано този месец.

Месечните разходи възлизат на около 600 000 долара за поддръжка, плюс 144 000 долара за застраховка, според съдебните документи.

С периодичните еднократни такси за покриване на разходите по сухото докиране се добавят още 178 000 долара месечно, като общата сметка възлиза на 922 000 долара месечно.

Към момента руският бизнесмен Едуард Худайнатов и Millemarin Investments са заявили претенции за суперяхтата.

Те се противопоставят на продажбата и заявиха, че съдията не трябва да я разрешава, докато не бъде решена молбата им за отхвърляне на жалбата за гражданска конфискация.

Пред съда те заявиха още, че са "предложили да възстановят на правителството разходите, които е направило за поддържането на плавателния съд, в замяна на неговото връщане. Това предложение остава в сила.

Поддържането на "Амадея" със сигурност е скъпо и ищците никога не са имали намерение американските данъкоплатци да поемат тази тежест. Но неправомерното решение за конфискуването му е взето от правителството, което е знаело какви разходи ще бъдат направени от американските данъкоплатци."

Прокурорите заявиха, че решението по тази молба може да отнеме още много месеци, което ще натрупа още сметки за поддръжка на кораба.