Всички сме виждали белите ивици, които остават зад самолетите и създават ивици на фона на синьото небе. Според University Corporation for Atmospheric Research тези линии представляват кондензационни следи и се появяват, когато водните пари кондензират и замръзват около изгорелите газове на самолетите. Поне така твърди науката.

Но през последните години все повече хора – както по света, така и у нас - вярват, че това всъщност са химически следи (кемтрейлс) - утвърдена теория на конспирацията, според която това изобщо не е от конденз, а са химикали, разпръсквани от правителствата (обикновено американското). И въпреки всички научни доказателства, тази теория на конспирацията набира популярност през известно време.

Затова и CNN разглежда различни апсекти на тази установила се във времето теория.

Каква е теорията на конспирацията за кемтрейлс?

Идеята за кемтрейлс съществува от 1996 г. насам и до голяма степен се корени в изследователски документ на Военновъздушните сили на САЩ от същата година, озаглавен Weather as a Force Multiplier: Owning the weather in 2025. Той очертава "бъдеща система за модифициране на времето за постигане на военни цели" с помощта на "аерокосмически сили" и "не отразява настоящата военна политика, практика или възможности", заявява Агенцията за опазване на околната среда на САЩ тогава.

В най-общи линии конспиративната теория за кемтрейлс твърди, че въпросните следи изобщо не се създават от водни пари, а са знак, че правителството, богатите или някаква комбинация от двете разпръскват токсични химикали във въздуха.

Мненията какво точно е предназначението на тези предполагаеми токсични химикали са различни. Някои смятат, че те се използват за отравяне на човечеството, други казват, че са за контрол на съзнанието, а трети смятат, че това е начин правителството да контролира времето.

Няма единна официална версия на теорията, казва Сиджиа Сяо, докторант в University of California, който през 2021 г. провежда проучване, в което изследва конспиративната теория и интервюира 20 вярващи и вече разубедили се нейни привърженици. Вместо това хората "избират аспектите, които резонират с техните възприятия, смесвайки лични интерпретации или избирателно приемайки части от теорията".

Как се е появила теорията за конспирацията за кемтрейлс?

Идеята, че правителствата пръскат човечеството с химикали, не е напълно лишена от основания.

Според изследователи по време на Студената война британското правителство е провело повече от 750 имитации на химически атаки срещу населението си. По този начин стотици хиляди хора са били подложени на въздействието на цинково-кадмиев сулфид - химикал, избран поради малкия си ефект, подобен на този на микробите, и защото свети под ултравиолетова светлина, което го прави лесен за проследяване.

По онова време се смята, че химикалът не е токсичен, въпреки че многократното му излагане може да доведе до ракови заболявания. САЩ правят същото през 50-те и 60-те години на миналия век - използват химикала като проследяващо вещество за тестване на разпространението на биологични оръжия.

Макар че тези тестове са били преди десетилетия, теорията процъфтява - дотолкова, че през 2016 г. Агенцията за опазване на околната среда на САЩ публикува документ от 14 страници, в който се изборяват и описват подробно химикалите, използвани от ВВС, и се прави опит да се оспори тази теория на конспирацията.

През 2021 г. във Facebook се разпространява публикация, в която се твърди, че президентът Джо Байдън е "манипулирал" времето чрез кемтрейлс и е причинил едноседмичното дълбоко замръзване в Тексас през февруари тази година - стотици хора се ангажират със съобщението.

В X хиляди хора следват акаунти, посветени на проследяването и публикуването на доказателства за кемтрейлс. Едно проучване от 2017 г., в което е използвана национално представителна извадка (за САЩ) от 1000 души, установява, че около 10% от американците вярват в конспирацията "напълно", докато до 30% я намират поне за "донякъде" вярна.

Според Сяо вярата в конспирации често се дължи на скептицизма към авторитетите, като социалните медии също са изиграли роля за засилване на проблема.

Алгоритмичната структура на социалните медии означава, че хората виждат информация, която подсилва съществуващите им убеждения.

Интервюираните бивши привърженици на теорията обясняват продължаващото си вярване отчасти с "огромното количество информация в подкрепа на конспирацията" в социалните медии, казва Кой Чешир, професор в University of California, изучаващ социална психология, който също е участвал в проучването заедно със Сяо. Научните доказателства, опровергаващи теориите, просто не попадат в каналите на привържениците на конспиративните теории

"Както ни казаха някои поддръжници, силата на конспирацията е в това, че тя може да бъде адаптирана към всяка нова информация, тъй като доказателствата никога не се появяват", казва Чешир. "Например, дори ако вярващите не са сигурни, че т.нар. кемтрейлс действително се използват за контрол на населението, разказът лесно може да се прехвърли върху манипулирането на времето и изменението на климата, без да се изисква нова информация или доказателства."

"Кеймтрейлс е най-интересната конспирация, защото е точно пред очите ни, а ние все още предпочитаме да я игнорираме", казва един от нейните привърженици пред Сяо и Чешир.

Въпреки че теорията може да се стори глупава на много хора, основните опасения на вярващите в нея идват от "легитимни обществени и екологични проблеми, които заслужават внимание", казва Сяо.

Недоверието в правителствата, загрижеността за проблемите на околната среда и дори борбата с хроничните заболявания могат да придадат достоверност на теорията за химическите следи, насаждайки идеята, че някаква външна сила причинява тези обществени проблеми.

Реални ли са химическите следи? Ето какво казват експертите

Учените твърдят, че няма доказателства за съществуването на кемтрейлс. Дори и да е имало правителствена конспирация, свързана със самолетните петна, подобна мащабна програма би била трудна за прикриване, като се има предвид броят на хората, които биха били необходими за операцията, отбелязват изследователите от Harvard.

В цял свят учени провеждат разследвания, опровергаващи теорията за конспирацията за кеймтрейлс, като подробно описват съществуването на въздушните следи и техните разновидности. Дори Едуард Сноудън, който изнесе класифицирана информация от Агенцията за национална сигурност на САЩ, коментира, че няма такова нещо.

Въпреки това поддръжниците на теорията не са убедени. Напротив, вярата в нея е станала толкова силна, че метеоролози от цял свят съобщават за нарастване на тормоза и заплахите, обикновено след екстремни метеорологични условия. Привърженици на идеята за кеймтрейлс ги обвиняват, че крият информация.

"Колективното споразумение в тези общности често надделява над рационалното несъгласие на учените", казва Сяо. „Това прави изключително трудно фактическите доказателства да променят тези дълбоко вкоренени убеждения".