Равнището на регистрираната безработица в България през февруари е 5,8% и се запазва на месечна база. Броят на регистрираните безработни лица в края на месеца е общо 165 585, като се отчита понижение спрямо миналия месец с 255 лица, съобщава пресцентърът на Агенцията по заетостта (АЗ).

Увеличава се броят на започналите работа безработни лица със съдействието на Агенция по заетостта, посочват от институцията. През февруари те са 12 484, което е с 1 141 души повече спрямо предходния месец. Административните данни на институцията сочат, че най-голям е делът на устроените на пазара на труда в преработващата промишленост – 15,8%, следват търговията – с 14.6%, държавното управление – с 9,3%, хуманното здравеопазване – с 6,7%, строителството – с 4.6% и др.

През месеца работа с подкрепата на бюрата по труда са намерили и 355 пенсионери, учащи и заети. В страни от Европейския съюз работа са започнали 914 безработни с посредничеството на бюрата по труда или това са 8,0% от всички преходи в заетост през месеца.

Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през февруари чрез субсидирани работни места, са 322. От тях 36 са по програми и мерки за заетост и 286 – по схеми на Програма „Развитие на човешките ресурси” 2020-2027.

121 безработни и заети са включени в различни обучения, а 373 души са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност, посочват от АЗ.

През месеца са се регистрирали нови 19 910 безработни лица в бюрата по труда, като при тях се наблюдава 25% намаление в сравнение с януари. Други 814 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца. При тази група се наблюдава увеличение спрямо предходния месец на търсенето на услугите на АЗ – с 35.4%. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през месеца са активирани над 4 300 неактивни на пазара на труда лица.

В бюрата по труда през февруари представителите на първичния пазар са заявили 10 494 свободни работни места при 10 037 през януари 2024 г. В реалната икономика най-много са свободните работни места в сферата на преработващата промишленост (23.4%), търговията (13.0%), хотелиерството и ресторантьорството (12.6%), държавното управление (11.7%), следват селското, горското и рибното стопанство (7.0%), административните и спомагателните дейности (6.8%).

Най-търсените от бизнеса професии през февруари са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал, полагащ грижи за хората; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; водачи на МПС и подвижни съоръжения; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; чистачи и помощници; стопански и административни специалисти и др.