Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са завършили без постигане на консенсус относно извършването на ротацията в правителството.

Това стана ясно от извънреден брифинг в централата на ГЕРБ тази вечер, воден от вицепремиера и главен преговарящ Мария Габриел.

„Още от самото начало на преговорите ние се включихме добронамерено и конструктивно. В унисон с добрите европейски практики не говорихме през медиите.

Още след първия кръг стана ясно, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имаме общи точки, но имаме и различия. България има нужда от стабилност, но тя трябва да се гради на общи принципи и споделена отговорност“, обясни Габриел.

Спорове за регулатори съдебна реформа, борба с корупцията, ние нямаме, категорична беше тя.

„Имаме фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равноправен партньор. Чух много етикети, въпреки това не съм си позволила нито една обидна дума или етикет. За мен е много важно да стане ясно, че за нас спорът се води за това, че първата политическа партия с най-много депутати трябва да бъде равнопоставена“, допълни Габриел.

Тя каза, че от ГЕРБ са предложили на ПП да бъде гласуван състав на сегашното правителство само с ротация на премиера и вицепремиера, което е било категорично отхвърлено от тях.

Попитана утре ГЕРБ ще приемат ли мандата от президента, или преговорите ще продължат, Мария Габриел заяви: "Ако няма промяна в това, което сме заявили – че съставът на правителството е също толкова важен, колкото приоритетите за страната и реформите, да ще върна празен мандат".

„Имахме достатъчни време и за преговори, и за детайли. Стигнали сме до момента, в който ние – още повече като мандатоносител, не може да приемем ГЕРБ да не бъде равнопоставен“, заяви още веднъж тя.

От брифинга стана ясно, че ГЕРБ поставят срок на "Продължаваме промяната - Демократична България" да решат до утре в 12 часа дали ще споделят отговорността за правителството. Габриел заяви, че не вижда възможност за нови седемдневни преговори с коалицията. "Няма вариант, в който още седем дни изчакваме, за да преговаряме. Мисля, че имахме достатъчно време и за преговори, и за детайли. Няма никакъв вариант аз да участвам в преговори с втория мандат. Ако е искрено това, което е говорено, не мисля, че имаме нужда от още дни, за да финализиораме това, което искаме", каза тя.

„Осем дни ние вече преговаряме и много ясно поставихме на масата, че искаме равнопоставеност в управлението. Няма как да се твърди, че ГЕРБ-СДС ще бъде просто един гумен печат на реформи“, категорична беше Деница Сачева, която е в преговорния екип на ГЕРБ, обявен от лидера на партията Бойко Борисов.

„За нас е изключителен компромис да говорим за това Асен Василев да остане в кабинета, а не може в споразумението да пише, че ярки политически лица не могат да участват“, допълни тя.

Правителство с втори мандат няма да има – категорична беше Сачева. Отиваме по-скоро на нови избори, допълни тя.