Кризата на финала на преговорите за ротацията в правителството се дължи на отказ на ГЕРБ да подпише съвместно споразумение, съставено от представители на всички партии – ГЕРБ, СДС, ПП и ДБ.

Това стана ясно от извънреден брифинг на "Продължаваме промяната - Демократична България" тази вечер. Малко преди това първи на извънреден брифинг от ГЕРБ заявиха, че с ПП-ДБ имат фундаментално различие по отношение на това да бъдат приети като равнопоставен партньор. От партията казаха още, че, ако до 12:00 часа утре ПП-ДБ нямат желание да споделят властта, ще върнат неизпълнен мандата на президента.

Изходната позиция, от която започнаха преговорите, беше след 9 месеца да бъдат сменени премиер и вицепремиер, а съставът на правителството да остане същия, освен ако не се разберем с г-жа Габриел за промени в него, обясни премиерът в оставка акад. Николай Денков.

Още преди около седмица казахме, че аз нямам претенции да бъда външен министър, предложих да работим с други механизми относно чуждестранните контакти и г-жа Габриел се съгласи, допълни той.

„Имахме декларация преди 9 месеца със съвършено ясни, конкретни приоритети, свързани с регулатори, съдебна реформа, борбата с корупцията. Не сме спрели да настояваме да се конкретизират тези приоритети“, обясни Христо Иванов от ДБ.

Той допълни, че относно изготвянето на съвместното споразумение са взети текстове и от двата документа – на ГЕРБ и ПП, предложени в хода на преговорите.

„Колегите казаха че не са съгласни да се гледа на тези реформи като на нещо, което не е и техен приоритет. Не разбирам защо сега подписването на това споразумение се поставя под съмнение“, допълни Иванов.

Никога не е имало такава политическа криза, каквото през последните 2 години и това е формулата, с която започнахме да излизаме от нея, подчерта той.

„Всичко вървеше много добре, ние сме готови да публикуваме този документ, той е добър. Не разбирам защо трябва да се подлага под съмнение. Надяваме се утре, има технологично време, той да бъде подписан.

Ако има някакви конкретни съображения, сме готови да продължим да работим по него, нямаше никаква причина да не го довършим“, категоричен е Иванов.

„Имахме дадена дума между Борисов и нас, че уговорката е за 18 месеца и на деветия месец единствено ротираме премиерите. Ние благодарим за тази оферта и сме готови да си спазим това обещание и така да продължим“, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Колегите поискаха допълнителни министерства и сме готови да ги дадем, уточни той, като избори кои са министерските кресла:

• Премиер – Мария Габриел

• Външен министър – Мария Габриел

• МВР

• Министерство на иновациите и растежа

• Министерство на екологията

• Министерство на образованието

• Министерство на културата

„Ние сме готови тези седем позиции да бъдат под тяхна отговорност“, категоричен е Кирил Петков.

Той допълни: Нищо не е загубено, утре Мария Габриел може да вземе мандата и имаме още 7 дни. Призовавам Мария Габриел и много разчитам на нея да довършим споразумението и да продължим управлението, да не вкарваме държавата в криза – и хората не искат, и партиите не искат.

„Днес в 6 ч в ефира на Бтв казах, че съм умерен оптимист, тъй като преговорите бяха на финалната права. След ефира отидох в НС, оказа че се подписването на споразумението се отлага за неопределен период и срок, и това е основната причина за криза в преговорния процес“, обясни съпредседателят на ПП Асен Василев.

Спор по състава на МС няма, има спор дали и кога да се подпише споразумението, категоричен е той.

Василев обясни, че споразумението включва нещо изключително важно – „последните 9 месеца заедно успяхме да направим редица законодателни промени, всичко обаче ще остане на хартия, ако в тези регулатори не се изберат хора, които са независими и не получават обаждания от нито една от политическите сили. Това ще позволи на България да приключи с прехода. Това са последните институции, които трябва да влязат в европейски режим и да се направи кадрови подбор, така че те да работят в полза на държавата и на хората.“

Оставам умерен оптимист и силно вярвам, че ще намерим правилния език за общо споразумение, допълни Василев.

„Искам да призова Бойко Борисов да се намеси в тази ситуация, защото той взема крайните решения. Не разбирам каква е причината преговорите за забуксуват на финалната права. Всички социологически проучвания от последната седмица казват, че българските граждани не искат нови избори“, заяви Атанас Атанасов от ДБ.

Предлагам на г-жа Габриел да не бърза да връща празна папка на президента, допълни той.