Осем часовника от колекцията на Михаел Шумахер, посветени на важни моменти в кариерата на седемкратния шампион от Формула 1, ще бъдат продадени на търг на Christie's в Женева на 13 май.

Колекцията включва уникален модел F.P. Journe Vagabondage 1 от 2004 г., който отбелязва всяка от победите му в шампионата на Формула 1.

Той е подарък на пилота лично от президента на отбора му Scuderia Ferrari – Жан Тод, съобщава Fortune.

Този часовник е "може би най-важният Vagabondage F.P. Journe, правен някога", заяви Реми Гийлемин, ръководител на отдела за часовници на Christie's в Европа и САЩ.

Поръчковият часовник е с платинен корпус, червен циферблат и златен механизъм, а на дисплея му е логото на Ferrari, както и отличителната каска на Шумахер. Като единствен по рода си, предметът може да достигне цена над 1 млн. швейцарски франка (1,1 млн. долара) на търга, допълва Гийлемин.

Други часовници от колекцията на Шумахер са хронограф Audemars Piguet Royal Oak от бяло злато с бял циферблат, на който е изобразена емблемата на Ferrari.

На друг от циферблатите пък има шест звезди като символ на шестте шампионата във Формула 1, които Шумахер печели между 1994 и 2003 г. Този часовник също му е подарък от Тод и според Christie's е оценен между 150 000 и 250 000 франка.

Продажбата ще включва и Rolex Daytona "Пол Нюман". Хронографът с черен циферблат, референтен номер 6262 с екзотични субциферблати, е оценен на 200 000 до 400 000 франка.

Шумахер се оттегли от състезателната си кариера във Формула 1 през 2012 г., а на следващата година получи тежка мозъчна травма при ски инцидент във френските Алпи.

Според информацията, семейството му се е обърнало към Christie's преди повече от година, за да определи стойността на някои от часовниците в колекцията на знаменития пилот.

Шампионът беше рекламен партньор на марката Omega на Swatch Group AG, когато спечели третата си титла във Формула 1 и първата с Ferrari през 2000 г. По това време Omega издаде версия на хронографа Speedmaster Racing с подписа на Шумахер на гърба на корпуса, припомня още Fortune.