Семейството на Михаел Шумахер планира съдебни действия срещу германски седмичник заради "интервю" със седемкратния шампион във Формула 1, което е генерирано с помощта на изкуствен интелект (AI), съобщава The Guardian.

Легендарният пилот на Ferrari не се е появявал на публични места, откакто претърпя сериозна мозъчна травма при ски инцидент по време на семейна почивка във Френските Алпи през декември 2013 г. Това обаче не е попречило на Die Aktuelle да излезе в последното си издание с корица със снимка на усмихнатия Шумахер и обещаващо заглавие "Михаел Шумахер, първото интервю".

В слогана е добавено: "Звучи измамно реално."

Предполагаемите цитати от Шумахер гласят: "Животът ми се промени напълно след инцидента. Това беше ужасен момент за съпругата ми, децата ми и цялото семейство“.

За първи път в историята: AI спечели престижен конкурс за фотография Кандидатствалият с въпросната снимка артист отказа наградата, целта му била да докаже че изкуственият интелект не прави фотография


"Бях толкова тежко ранен, че месеци наред лежах в нещо като изкуствена кома, защото иначе тялото ми не би могло да се справи с всичко това", казва „Шумахер“ в интервюто.

В крайна сметка се оказва, че въпросните „цитати“ са били създадени от изкуствен интелект.

След катастрофата на Шумахер семейството пази личния му живот извън обществените прожектори и е ограничило напълно достъпа до него. Като цяло информацията за здравословното му състояние е изключително малко, посочва още изданието.

"Живеем заедно вкъщи. Провеждаме терапия. Правим всичко, което можем, за да подобрим състоянието на Михаел и да се уверим, че се чувства комфортно. Да го накараме да почувства нашето семейство, нашата връзка", казва Корина Шумахер в документалния филм на Netflix от 2021 г. "Опитваме се да продължим като семейство, така както Михаел обичаше, и продължаваме с живота си“.

Синът на Шумахер – Мик, в момента е резервен пилот на Mercedes във Формула 1, след като загуби мястото си в Haas в края на миналия сезон.