Във вторник Alibaba представи официално модела си за генеративен изкуствен интелект - своя версия на технологията, която захранва чатбот сензацията ChatGPT, обявявайки, че в близко бъдеще той ще бъде интегриран във всички приложения на компанията.

По време на презентацията Tongyi Qianwen, както се нарича езиковият модел с изкуствен интелект на китайския технологичен гигант, изготвя писма с покани, планира маршрути на пътувания и съветва потребителите какви стоки да си закупят, посочва Reuters.

Първоначално Tongyi Qianwen ще бъде интегриран в DingTalk, приложението за съобщения на Alibaba, и ще може да се използва за обобщаване на бележки от срещи, писане на имейли и изготвяне на бизнес предложения. Чатботът ще бъде добавен и към Tmall Genie, гласовия асистент на Alibaba.

“Технологията ще доведе до големи промени в начина, по който произвеждаме, начина, по който работим, и начина, по който живеем”, коментира главният изпълнителен директор Даниел Джан по време на официалното представяне на AI платформата.

Икономика на знанието: Китай решава проблема с чиповете с местни таланти Китай е изправен пред недостиг на около 200 000 работници в полупроводниковата индустрия само за тази година
По думите му моделите като Tongyi Qianwen са "голямата рамка за популяризиране на изкуствения интелект в бъдеще".

Звеното за облачни услуги на китайския интернет гигант планира да отвори Tongyi Qianwen за клиенти, така че те да могат да създават свои собствени персонализирани големи езикови модели. Регистрацията на желаещите е започнала миналия петък, посочва още информационната агенция.

Tongyi Qianwen не е единствен

Глобалният интерес към генеративния изкуствен интелект нарасна сериозно след пускането на ChatGPT в края на миналата година. Затова и Alibaba далеч не е единствената китайска компания, която се включва в надпреварата.

Гигантът в областта на интернет търсачките Baidu пусна своя чатбот Ernie Bot по-рано тази година, въпреки че той все още е достъпен само за определени тестови потребители.

А само ден преди Alibaba да представи Tongyi Qianwen китайската компания SenseTime разкри множество нови продукти с изкуствен интелект, включително чатбот и генератор на изображения, включвайки се, на свой ред, в глобалната надпревара, разпалена от ChatGPT на OpenAI.

Сю Ли, главен изпълнителен директор и съосновател на една от най-големите китайски AI компании, демонстрира на живо възможностите на чатбота, наречен от SenseChat, който пише имейли и разказва история за котка, уловила риба, след като е подканен чрез определени насоки, както и компютърни кодове, съобщава Reuters.

Продуктите са базирани на най-новата версия на големия модел на компанията SenseNova, който те разработват през последните пет години, обяснява другият съосновател на SenseTime Уанг Сяоган, цитиран от информационната агенция.

Ако ChatGPT наистина пести време, защо някои компании го забраняват?Мениджъри вече недоволстват срещу свършената от ботове работа, тревожейки се най-вече за споделянето на поверителна информация с ChatGPT
Компанията, която е в санкционния списък на САЩ, не дава подробни планове за въвеждане на новите си AI продукти, между които са и генератор на изображения, платформа за създаване на цифрови аватари и два инструмента за 3D моделиране.

Тези приложения са предназначени да работят в тандем, за да помогнат на клиентите на SenseTime бързо да създават видеоклипове, в които водещият, околната среда и продуктите се генерират от изкуствен интелект в реално време.

"Можем да генерираме цифрова сцена за стая за живо предаване. Създаването на продуктите и интерактивното съдържание се генерират от AI, а стаята за живо предаване работи без прекъсване 24 часа в денонощието", казва Сю. "Всъщност, през нощта може дори да не сте в състояние да разберете дали излъчването се извършва от истински човек."

През 2019 г. Съединените щати включиха SenseTime в "черен списък” на Министерството на търговията, тъй като от администрацията смятат, че компанията разработва програми за лицево разпознаване, които улесняват наблюдението на етническите уйгури в региона Синдзян от страна на Пекин.

Тогава SenseTime категорично се противопостави на тези обвинения.