Технологичният гигант Alibaba търси компании, които да тестват новия му чатбот с изкуствен интелект Tongyi Qianwen, съобщава бизнес изданието STAR Market Daily, цитирано от Reuters.

На този етап от компанията не дават повече подробности. Приближен източник обаче е потвърдил, че приложението е LLM и е насочено към бизнес потребители.

Alibaba публикува тийзър в социалните медии с краткото послание: "Здравейте, казвам се Tongyi Qianwen, това е първата ни среща, приветствам вашите отзиви."

На официалния уебсайт на приложението за чатбот има само полета за въвеждане на телефонни номера и имейл адреси, но не се предоставят конкретни подробности за точната му употреба.

Alibaba и други китайски гиганти тестват инструменти, подобни на ChatGPTAlibaba Group заяви, че разработва подобен на ChatGPT инструмент, който в момента е в период на вътрешно тестване

Официалното представяне на чатбота се очаква на събитие на Alibaba Cloud във вторник. На него е предвидено изявление на Даниел Джан, главен изпълнителен директор на Alibaba Group, както и на подразделението за облачни услуги на компанията.

Друга компания, които се включи в надпреварата за чатботове с изкуствен интелект, е Baidu Inc, чието приложение Ernie Bot в момента е отворено само за пробни потребители. В събота производителят на мрежово оборудване Huawei Technologies трябва да организира събитие, на което да представи Pangu, своя модел за обработка на естествен език (NLP) с изкуствен интелект. SenseTime също организира събитие следващата седмица, за да покаже "най-съвременните постижения в софтуера за изкуствен интелект".

Американски vs. китайски технологични гиганти - надпревара с един кон Водената от Apple, Microsoft и Alphabet група има обща пазарна стойност от 8 трлн. долара, цялата икономика на Китай е 18 трлн.

Миналата седмица Alibaba обяви, че ще се преструктурира в шест самостоятелни подразделения, всяко от които ще има собствен борд и главен изпълнителен директор. Джан ще остане главен изпълнителен директор на подразделението за облачни услуги.