Осъществен е сериозен пробив в сигурността на полицейската служба на ЕС – Европол.

Това съобщи Politico, като уточни, че са изчезнали поверителни документи на високопоставени представители на институцията и в резултат е настъпила криза.

Според изданието се предполага, че въпросната класифицирана информация е била съхранявана под ключ в хранилище дълбоко вътре в сградата на щабквартирата на Европол в Хага, Нидерландия, цитират информацията от БТА.

Набор от документи от категория "строго поверително" обаче са изчезнали миналото лято, сочи информация на изданието, което допълва, че оттогава европейската полицейска служба не може да разгадае мистерията.

Според информация за вътрешно ползване, до която са достигнали от Politico, както и от разговори с бивши и настоящи служители, в някакъв период преди септември 2023 г. от споменатото хранилище са били изнесени досиетата на хартиен носител на изпълнителната директорка на "Европол" Катрин де Бол и на други високопоставени представители на правоприлагащата агенция.

"На 6 септември 2023 година дирекцията на Европол беше информирана, че досиета на хартия на няколко души от личния състав на Европол са изчезнали", гласи разпространеното съобщение за вътрешно ползване. Когато служители на агенцията на ЕС проверили целия архив, се е оказало, "че липсват още документи", се казва още в съобщението.

"Като се има предвид ролята на Европол на правоприлагаща институция, изчезването на лични документи на хора от персонала представлява сериозен случай на пробив в сигурността на службата и в неприкосновеността на личните данни", се казва още в съобщението, разпространено във вътрешната служебна мрежа на Европол, посочва Politico.

Европол е една от най-големите служби на ЕС, като осъществява мащабни международни разследвания съвместно с полицията на страните членки на блока, с Интерпол и ФБР на САЩ.

От Politico са разговаряли с общо четирима настоящи и бивши служители на Европейската полицейска служба, които са наясно със случилото се. Версията им е, че за липсата на документите се е разбрало, когато гражданин намерил някои от тях изхвърлени на публично място в нидерландския град Хага и ги занесъл в местен полицейски участък.

За момента все е още не е ясно от колко време въпросните документи липсват и дали те са били изнесени от вътрешен човек, отбелязва Politico. Говорителят на полицията в Хага Стевен ван Зантен казва за изданието, че "полицията на Хага има частично участие във вътрешно разследване на Европол".

Освен на Де Бол липсват лични досиета и на трима нейни заместници – Юрген Ебнер, Андрей Линца и Жан-Филип Льокуф.

Според един от източниците на Politico, в личното досие би могло да се съдържа информация, с която съответният служител е кандидатствал за поста, за негови обучения, както и лични данни като рождена дата, семейно положение, зависимости, настоящ адрес и друга обичайна информация, съхранявана от отдела, който отговаря за личния състав.

След случая ръководителят на отдел "Кадри" на Европол Масимилиано Бетин е пуснат в принудителен отпуск, казват информаторите на изданието.

В съобщението по вътрешната мрежа на полицейската служба на ЕС е било огласено още, че "на фона на произтеклите събития ръководителят на отдел "Човешки ресурси" Масилиано Бетин няма да е на разположение до второ нареждане" и че "ръководителят на административния отдел ще поеме управлението на този отдел".

Имейл, изпратен от Politico на служебната електронна поща на Бетин, е получил автоматичен отговор, гласящ "Благодаря за вашето съобщение. В момента не съм на разположение. Нямам достъп до моите съобщения". Статусът в профила на Бетин в Linkedin е "действащ кандидат" за работа. Той е отказал коментар за Politico.

Хранилището, където са се държали хартиените досиета, е било с ограничен достъп – само за определени хора от персонала. На пръсти се броят лицата, знаели шифъра на сейфа, в който са били изнесените документи, казва за Politico източник, запознат с протокола.

Бетин, който е оглавявал италианската полиция, е бил назначен за началник на отдел "Кадри" в Европол през 2016 г. Служителите на агенцията са над 1400.

Европейският надзорен орган по защита на данните също е уведомен за инцидента. Оттам са отказали изявление "на този етап от разследването". Пресслужбата на Европол също е отказала коментар с аргумента, че "не е в положение да коментира" вътрешни дела.