Секретният роботизиран космически самолет X-37B на американската армия излетя от Флорида в четвъртък вечерта за седмата си мисия на борда на Falcon Heavy на SpaceX, която може да го изведе на по-висока орбита от всякога, съобщава Reuters.

Ракетата Falcon Heavy, съставена от три ядра на ракети с течно гориво, свързани помежду си, излита от стартовата площадка на космическия център „Кенеди“ на НАСА в Кейп Канаверал.

Успешното изстрелване идва на фона на повече от две седмици фалстартове и закъснения, дължащи се на лошо време и неуточнени технически проблеми, които принуждават наземните екипи да върнат космическия кораб обратно в хангара, преди да пристъпят към изстрелването в четвъртък.

Освен това X-37B се отправя към Космоса две седмици след като китайският роботизиран космически самолет, известен като "Божественият дракон" (Shenlong), беше изстрелян на третата си мисия до орбита от 2020 г. насам, добавяйки нов обрат в нарастващото съперничество между САЩ и Китай в Kосмоса.

2023 през погледа на НАСА: От връщането на OSIRIS до излитането на PSYCHEПрез тази година силата на Космоса да вдъхновява и стимулира иновациите достигна до всички краища на света


Пентагонът разкрива малко подробности за мисията на X-37B, водена от Космическите сили на САЩ в рамките на военната програма за изстрелване на космически кораби, свързани с национална сигурност.

Построеният от Boeing апарат, с размерите на малък автобус и наподобяващ миниатюрна космическа совалка, е създаден за разполагане на различни полезни товари и провеждане на технологични експерименти по време на дългогодишни орбитални полети. В края на мисията си корабът се спуска обратно през атмосферата, за да се приземи на писта подобно на самолет.

От 2010 г. насам той е осъществил шест мисии, като първите пет от тях са били изведени в орбита с ракети Atlas V от United Launch Alliance, съвместно предприятие на Boeing и Lockheed Martin, а през май 2020 г. с ракета Falcon 9 на SpaceX на Илон Мъск.

Мисията в четвъртък е първата, изстреляна на борда на по-мощната ракета Falcon Heavy на SpaceX, която може да изведе полезен товар, дори по-тежък от X-37B, по-далеч в Космоса, вероятно в геосинхронна орбита, на повече от 35 000 км над Земята.

Звеното за отбранителни технологии дърпа Boeing назадВисоките производствени разходи са допринесли за загуби от 1,7 млрд. долара по различни проекти


X-37B, наричан още Орбитален изпитателен апарат, досега е ограничаван до полети в ниска околоземна орбита, на височини под 2 000 км.

Нови орбитални режими и семена

Пентагонът не е съобщил на каква височина ще лети космическият самолет този път. Но в изявление от миналия месец от Air Force Rapid Capabilities Office заявяват, че мисията, обозначена от Космическите сили като USSF-52, ще включва тестове на "нови орбитални режими и експериментиране с технологии на бъдещето за опознаване на космическата област".

Подобни коментари мотивират анализатори от индустрията и любители на космическото проследяване да изразят предположения, че X-37B може да се насочи към силно елиптична орбита около Земята или дори към траектория, която може да я изведе в близост до Луната - област от Космоса, към която Пентагонът проявява все по-голям интерес.

"Може би това нещо ще се насочи към Луната и ще изхвърли полезен товар", казва Боб Хол, директор на компанията за наблюдение на космическия трафик COMSPOC, която анализира траекториите на орбиталните обекти.

Космическа дипломация: Китай разширява своя „Небесен дворец“Космическата станция ще бъде изградена от шест, а не от три модула, какъвто беше първоначални проект


Колкото по-близо лети космическият кораб до Луната, толкова по-трудно би било безопасното му завръщане на Земята.

На борда на X-37B се намира и експеримент на НАСА, който има за цел да проучи как се отразява на растителните семена продължителното излагане на суровата радиационна среда в Космоса. Възможността да се отглеждат култури там има голямо значение за осигуряването на храна за астронавтите по време на бъдещи дългосрочни мисии до Луната и Марс.

Китайският също толкова секретен Shenlong беше изведен в Космоса на 14 декември с ракета Long March 2F - система за изстрелване, която е по-малко мощна от Falcon Heavy на SpaceX и за която се смята, че е ограничена до доставянето на полезни товари в ниска околоземна орбита.

Все пак генералът от космическите сили на САЩ Б. Чанс Салцман коментира пред репортери по време на индустриална конференция по-рано този месец, че изстрелването на Shenlong е пряк конкурентен ход.

Нови технологии на НАСА променят въздушния транспорт до 2030Те трябва да се превърнат в основата на следващото поколение устойчиви полети


"Това са два от най-наблюдаваните обекти в орбита, докато са в там. Вероятно не е случайно, че те се опитват да се сравняват с нас по време и последователност на изстрелванията", казва Салцман пред списание Air & Space Forces Magazine.

Планираната продължителност на последната мисия на X-37B не е оповестена публично, но се предполага, че тя ще продължи до юни 2026 г. или след това, като се има предвид преобладаващият модел на последователно удължаващи се полети.