Хитовото лекарство за диабет Ozempic може да се произвежда за по-малко от $5 долара на месец, въпреки че Novo Nordisk взима месечна такса от $1 000 за инжекцията в САЩ, съобщава ново проучване.

Изследването, проведено от Йейлския университет, болницата "King’s College" в Лондон и организацията "Doctors Without Borders", повдига въпроси относно високата цена на най-продаваното лекарство за лечение на диабет.

Търсенето на Ozempic, както и на другите медикаменти за отслабване на датския производител се е увеличило рязко през последната година, въпреки че все повече застрахователи ги изключват от плановете си поради високата цена, което оставя някои пациенти в невъзможност да си ги позволят, отбелязва CNBC.

Проучването идва и след години на политически натиск върху Novo Nordisk и други фармацевтични компании да намалят цените си за лечение на диабет, особено за инсулин. Според проучването, публикувано в JAMA Network Open, Ozempic би могъл да се произвежда за по-малко пари от различни форми на инсулин.

Изследователите установяват, че месечен запас от лекарството може да бъде произведен на стойност от 89 цента до 4,73 долара. Те оценяват производствените разходи за седмичната инжекция заедно с маржа на печалбата, като отчитат и данъците, за да получат тези сметки.

Цената по ценоразпис на Novo Nordisk за месечна опаковка Ozempic е $935,77 преди застрахователни и други отстъпки. Констатациите показват, че този тип медикаменти "вероятно могат да бъдат произвеждани на цени, които са много по-ниски от настоящите, което ще позволи по-широк достъп".

В изявление от сряда Novo Nordisk отказа да предостави данни за производствените разходи за Ozempic и неговия аналог Wegovy, предназначен за отслабване. Но датският производител на лекарства отбеляза, че е похарчил почти $5 млрд. за научноизследователска и развойна дейност през миналата година и ще се лиши с още $6 млрд. за увеличаване на производството, за да отговори на търсенето.

Той също така заяви, че 75% от брутните му приходи отиват за отстъпки и намаления, за да се гарантира, че пациентите имат достъп до неговите продукти. Отделно изследване на Университета в Ливърпул е установило, че Wegovy може да се произвежда за 40 долара на месец.