На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство: в двете държави членки вече ще се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва.

Европейската комисия горещо приветства това постижение – то е продължение от историческото решение на Съвета на ЕС през декември 2023 г. Присъединяването на двете държави прави по-привлекателно и значително разширява най-голямото в света общо пространство без контрол по вътрешните граници, се казва в съобщение на ЕК, цитирано от БТА.

„Утре е важен ден: България и Румъния се присъединяват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на проверките по вътрешните въздушни и морски граници.

Това е голям успех и за двете държави. А също така и исторически момент за Шенгенското пространство — най-голямото пространство на свободно движение в света. Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани“, заяви и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас от своя страна допълни:

"Присъединяването на Румъния и България прави Шенген по-силен — тази "перла в короната", която е емблематична за нашия европейски начин на живот и благоприятства вътрешния пазар, нашите икономики и европейските граждани навсякъде.

Горещо поздравявам и двете страни за усилената работа, извършена от вас, за да стигнете дотук — това е ваша придобивка, която е отдавна заслужена. Ние ще продължим да вървим заедно по пътя напред."

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон припомни, че от 31 март "България и Румъния ще прилагат изцяло достиженията на правото от Шенген, което ще направи ЕС по-силен и по-безопасен с по-добра защита на външните ни граници, ще промени живота на милиони хора и ще улесни пътуването. Гордея се с работата, извършена от толкова много хора както в Румъния, така и в България".

Йохансон припомни, че контролът по вътрешните граници ще бъде премахнат от утре за двете балкански страни по въздушните и морските граници.

"Следващата стъпка е премахването на проверките и по вътрешните сухопътни граници. Обсъждането в Съвета ще продължи тази година. Обещавам, че това ще бъде приоритет до края на моя мандат“, каза Йохансон.

Министър-председателят в оставка Николай Денков ще участва в тържественото отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство по въздух, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Събитието ще се състои утре, 31 март, на Терминал 2 на летище София, от 10:30 часа.

Присъединяването на страната ни към Шенген ще бъде отбелязано със символично отваряне на границата. Заедно с премиера на тържествената церемония ще участват и вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов и министърът на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков.