На 31 март в 3:00 часа местно време се въвежда лятното часово време, съобщиха от Българския институт по метрология.

Тогава часовниците се преместват с един час напред.

Промяната на времето е в изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на Европейския съюз (ЕС) от 19 януари 2001 г.

Синхронът между социалния и биологичния часовник определя здравето и благополучието на хората, каза в интервю за БТА, свързано със смяната на часовото време, проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките (БАН).

Тя отбеляза, че животът на Земята е адаптиран към движението на нашата планета. Пълното завъртане около оста й отнема 24 часа, 15 градуса на всеки час. За да оптимизират взаимодействията си с тези естествени цикли на светлина и тъмнина, хората са приели часовите зони.

Три часовника определят три различни времеви рамки, поясни проф. Александрова, която е биолог и вирусолог.

Слънчевият часовник показва местното време по видимото движение на слънцето. Обяд е, когато небесното светило е в най-високата си точка, а полунощ е по средата между здрача и зората.

Социалният часовник е този, с който боравим в ежедневието си, той зависи от часовата зона, в която се намираме.

Часовникът на тялото (биологичният часовник) е израз на вътрешното време на организма и е свързан с т.нар. циркадни ритми. Наименованието идва от латинското circa diem  - около ден.