Независимо дали сте истински маниаци на тема настолни игри или просто сте пробвали този начин на забавление някога, със сигурност сте чували за Катан.

Създадена от Клаус Тойбер и издадена през 1995 г. под името Settlers of Catan, играта е продадена в над 40 милиона копия. Тя запознава играчите с измисления остров Катан, където действието се развива през 900 г. Играчите са заселници на необитаемия остров, натоварени със задачата да придобиват ресурси (дървен материал, тухли, руда, зърно и вълна) и да строят селища, градове и пътища.

Бързо напред към 21-ви век и остров Катан вече има нови предизвикателства – и ресурси.

Изправен пред бум на населението, островът се нуждае от енергия, и то много. В новото издание Catan: New Energies, което предстои да излезе до края на 2024 г., играчите ще имат задачата да решат дали да изградят електроцентрали с изкопаеми горива бързо и евтино - което увеличава и замърсяването - или да инвестират по-бавно във възобновяеми източници. Не е задължително играчът с най-екологичен подход винаги да печели, но ако нивата на замърсяване се повишат над определен праг, настъпва катастрофа: играта приключва за всички и този, който е дал приоритет на устойчивостта, излиза победител.

Това колективно въздействие отразява неравностойните ефекти от изменението на климата: често островните нации, които произвеждат много по-малко емисии на парникови газове, трябва да поемат тежестта на климатичното бедствие. По този начин играта отразява „несправедливостта в света“, казва пред Fast Company Бенджамин Тойбер, син на създателя и управляващ директор на Catan GmbH, бизнесът, който разработва и лицензира продукти на Catan. Той и баща му създават Catan: New Energies заедно, преди Клаус да почине през април 2023 г.

Catan GmbH

Специфичното на играта е, че много често в края ѝ всички играчи са превъзбудени на тема спасяване на света - тогава те започват да работят заедно, което е наистина положителен ефект, посочва още Бенджамин Тойбер. По думите му това е знак, че ако сме обединени и всеки върши своя дял от работата, справянето с климатичните промени е възможно – разбира се, на цената на по-бавен растеж.

Това не е първият път, в който играта се сблъсква с темата за изменението на климата. През 2011 г. компанията пусна разширение, наречено Catan: Oil Springs, предлагайки сценарий, в който на острова е открит петрол. „Нефтът е оскъден и използването му не е без разходи. Използването на нефт създава замърсяване, както и емисии, променящи климата, които носят със себе си заплахата от наводнения и абсолютна катастрофа“, се казва в описанието на заглавието. „С откриването на петрол на Катан жителите му са изправени пред ново предизвикателство: да решат дали общото благо си струва да се ограничи използването на петрол или стремежът към победа си заслужава риска от разорение.“

Идеята за Catan: Oil Springs всъщност идва извън семейната компания. Ерик Асадуриан, тогава старши сътрудник в Worldwatch Institute, организация за изследване на околната среда, и Тай Хансен от Американската асоциация на адвокатите, проектират играта като част от „Проект за трансформиране на културите“. Обикновено компанията не приема външни идеи, но за тази прави изключение. „Беше толкова интересна, че с баща ми започнахме да мислим как да вкараме по-детайлно темата за потреблението на енергия в играта“, казва Бенджамин Тойбер, който отново привлича Ерик Асадуриан от Worldwatch Institute на помощ.

Правилата на Catan: New Energies се гмуркат в реалностите на енергийния преход, който стимулира климатичната криза, отбелязвайки началото на използването на изкопаеми горива в индустриалната епоха и посочвайки как хората са изпуснали още трилиони тонове CO2 в атмосферата след Индустриалната революция.

Авторите на играта правят възобновяемата енергия по-скъпа, така че да балансира въпросите „искам ли да се развивам бързо, но с цената на замърсяване на околната среда, или да харча повече от ресурс X и раста по-бавно, но по-отговорно?“

Catan GmbH

Екологичният аспект се простира до физическите материали на Catan: New Energies, повечето от които са направени от дърво и хартия от устойчив произход. Кели Шмиц, директор за развитие на марката в Catan Studio, казва, че компанията е разгледала всяко възможно решение, за да минимизира отпечатъка на играта, която е достъпна е за предварителна поръчка за $69,99.)

Все повече игри (както настолни, така и видео) се занимават с темата за изменението на климата, но огромната аудитория на бранда Catan дава по-голям шанс посланието да стигне до повече хора.

И въпреки че изменението на климата несъмнено е сериозна тема, създателите твърдят, че Catan: New Energies е забавна, тъй като е проектирана като преживяване, а не като лекция.

Catan GmbH

Тойбер прогнозира, че повечето играчи ще замърсят силно остров Катан в първата си игра. „Включително и аз го направих, но с течение на времето вашият подход може да ви изненада“, казва той. Често играе Catan: New Energies с двама души, които той нарича „агресивни“. „Ние тримата винаги стигаме до точка, в която света отива по дяволите, но в един момент се опитваме да играем по различен начин, инвестирайки повече в чиста енергия.

Тойбер допълва, че Catan: New Energies предизвика дискусии с приятели, например относно карането на велосипед, а не шофирането на кола в определен ден. „Резултатът от тази игра няма да промени света. Може би обаче начинът ви на мислене ще се промени и по-късно можете да станете и да промените света“, казва още създателят на Catan: New Energies.