Избирателите в много страни страдат от криза на доверието в своите демокрации и институции, показва проучване на орган за наблюдение на управлението, което обрисува мрачна картина в годината, в която повече от половината от населението на света провежда избори.

През 2024 г. до урните ще отидат Съединените щати, Индия, Великобритания и Европейският съюз, а докладът, публикуван в четвъртък от Международния институт за демокрация и подпомагане на изборите (IDEA), загатва за сериозни проблеми в начина, по който гражданите възприемат своите демокрации. Резултатите показват, че в 11 от 19-те изследвани държави, сред които са САЩ и Индия, по-малко от половината избиратели смятат, че последните избори са били свободни и честни.

Само гласоподавателите в Дания вярват, че съдилищата "винаги" или "често" осигуряват достъп до правосъдие, а в 8 от 19-те държави повече хора имат положителни възгледи за "силен лидер, който не се притеснява от парламент или избори", отколкото отрицателни.

"Демокрациите трябва да отговорят на скептицизма на своята общественост, както чрез подобряване на управлението, така и чрез борба с нарастващата култура на дезинформация, която насърчава фалшивите обвинения срещу честни изборни резултати", казва в свое изявление генералният секретар на Международната агенция за изследване на демокрацията Кевин Касас-Замора, цитиран от Reuters.

На тазгодишните президентски избори в Съединените американски щати действащият президент-демократ Джо Байдън вероятно отново ще се изправи срещу бившия президент Доналд Тръмп, който през 2020 г. обяви, че загубата му се дължи на „широкомащабна изборна измама“, за което на практика доказателства нямаше.

Проучването показва, че само 47% от анкетираните в Съединените щати вярват, че в страната има надеждни изборни процеси.

Изборите за европейския парламент, които ще се проведат през юни, могат да доведат до исторически добри резултати за крайната десница и да окажат влияние върху политиката на блока - от подкрепата за Украйна във войната ѝ срещу Русия до мерките за справяне с изменението на климата. През февруари ЕП осъди това, което нарече руски опити за подкопаване на европейската демокрация.

В проучването, проведено между юли 2023 г. и януари 2024 г., са анкетирани около 1500 души във всяка от 19 държави, сред които Бразилия, Чили, Колумбия, Гамбия, Ирак, Италия, Ливан, Литва, Пакистан, Румъния, Сенегал, Сиера Леоне, Южна Корея и Танзания.