Прекомерната употреба на смартфоните и други технологични устройства може да бъде изтощителна и разсейваща, а да я намалим е все по-трудно усилие.

Американците например, проверяват телефона си средно по 144 пъти на ден, сочи проучване на Reviews.org.

Постоянното гледане на смартфона може да повлияе негативно на дълбочината на разговорите ви, коментира пред CNBC Анастасия Дедюхина, експерт по дигитално благополучие.

"За нашето съзнание смартфонът и звукът му са силно привлекателни стимули. Така че, когато чуем телефона да звъни или получаваме известие, за съзнанието ни това е същото, както ако ви извикат по име", обяснява експертът.

Според Глория Марк, професор по информатика в Калифорнийския университет, автор на книга за вниманието и за това как да се съсредоточим, когато сме разсеяни, превключването между задачите може да се отрази на здравето ни.

Честата смяна на това, върху което се фокусирате, може да повиши нивата на стрес, да изисква повече умствени усилия за изпълнение на задачите и да предизвика чувство на неудовлетвореност и недостиг на време, обяснява тя.

Експертите няколко съвета за дигитално осъзнаване в свят, управляван от технологиите:

• Прекарвайте повече време на открито

• Раздвижвайте се

• Планирайте време за срещи с приятелите и семейството си

Но дори да ги спазвате, подсъзнателно умът ви си мисли: "Ами ако пропускам нещо?".

Може би един от най-добрите начини да бъдете по-внимателни по отношение на връзката си с технологиите е като "премахнете напълно джаджите от погледа си" през определени периоди от деня, отбелязва Дедюхина.

Простата практика да не държите смартфона си до себе си, когато работите, ако нямате нужда от него, може да ви помогне да увеличите продуктивността си, казва тя.

В проучване от 2017 г., проведено сред 500 студенти от бакалавърска степен, изследователите разпределят участниците на случаен принцип да поставят смартфоните си на бюрото, в джоба/чантата или в отделна стая, докато попълват тестове за когнитивен капацитет.

Членовете на всяка група са помолени да поставят телефоните си на тих режим, за да се предотвратят всякакви прекъсващи звуци по време на експеримента.

Участниците, оставили телефоните си в отделна стая, докато отговарят на въпросите, получават най-високи резултати, а тези, които ги държат на бюрата си, са с най-ниски резултати.

"Не забравяйте, че телефонът е с висок приоритет, така че подсъзнателно умът ви казва: "Ами ако пропусна нещо? Ами ако има нещо интересно?", казват експертите.

В крайна сметка, най-добре е да се запитате какво ви кара да посягате толкова често към телефона си.

"Просто направете пауза преди да предприемете каквото и да е действие и се запитайте: "Защо правя това?" Не си забранявайте да правите каквото и да е. Просто направете петсекундна пауза", съветват специалистите.