През тази година се очаква ръстът на цените на храните в глобален мащаб да приключи. Според Oxford Economics те дори тряба да започнат да намаляват, което ще облекчи купувачите.

"Нашата основна прогноза е световните цени на хранителните стоки да отбележат годишен спад през тази година, което ще намали натиска върху цените на дребно на хранителните стоки по-нататък по веригата", посочват от компанията за икономически анализи, цитирани от CNBC.

Основната движеща сила зад този очакван спад на хранителните стоки е "изобилното предлагане" на много важни култури, особено на пшеница и царевица. Богатите реколти през последните месеци на двете основни култури доведоха до постоянен спад на борсовите ставки. Фючърсите на пшеницата поевтиняха с почти 10% от началото на годината досега, докато тези на царевицата загубиха около 6% за същия период, според данни на FactSet.

Земеделските производители увеличиха производството на пшеница и царевица за зърно вследствие на по-високите цени, след като Русия започна инвазията си в Украйна през 2022 г. В резултат на това реколтата от царевица в световен мащаб за пазарната година, приключваща през август тази година, вероятно ще достигне рекордни нива, сочи още анализът на Oxford Economics.

Прогнозите са, че реколтата от пшеница също ще бъде висока, макар и малко по-ниска от рекордното ниво през пазарната 2022-2023 г.

Война между Русия и Украйна

Натискът върху предлагането на зърнени култури в Русия и Украйна също е отслабнал. Въпреки разпадането на инициативата "Черноморско зърно" през юли миналата година, украинският износ на селскостопански продукти се задържа на добри нива, пише водещият икономист на Oxford Economics Киран Ахмед, като допълва, че износът на руска пшеница също залива международните пазари, поддържайки ниски цени.

Пшеницата и царевицата, заедно с ориза, представляват повече от половината от световния калориен прием. Това означава, че посоката на движение на цените им ще окаже решаващо влияние върху бюджетите за храна на потребителите по света, става ясно още от доклада.

Въпреки че цените на пшеницата и царевицата отбелязаха сериозен спад обаче, тези на ориза постоянно се покачват, като световните доставки са затруднени от ограниченията за износ, наложени от Индия, която стои зад около 40% от световното производство. Слабата реколта в страната през миналата година също доведе до повишаване на цените. За разлика от спада в цените на пшеницата и царевицата, фючърсите на необработения ориз поскъпнаха с над 8% от началото на годината.

По данни на Световната банка през 2023 г. световните цени на хранителните продукти отбелязват спад от 9%. По подобен начин световният ценови индекс на Агенцията по храните на ООН достигна тригодишно дъно през февруари, но през март отбеляза леко възстановяване, породено от увеличението на цените на млечните продукти, месото и растителните масла.

"Очакваме цените да спаднат с още 5,6% през тази година, преди да се повишат на годишна база през следващата година", казва Ахмед.

Въпреки това Oxford Economics отбелязва, че рисковете за прогнозата за цените на храните все още са "преобладаващо в посока нагоре", като се имат предвид неблагоприятните климатични условия. Лошото време намалява доверието на агробизнеса и прогнозите за реколтата, като напоследък какаото се покачи до рекордни нива, тъй като западноафриканските фермери се сблъскват с лошо време и болести. Ако лошите метеорологични условия се запазят, перспективите за реколтата може да се влошат и в други ключови региони.

"Въпреки това смятаме, че сега цените са близо до долната граница и ще започнат да се повишават постепенно през втората половина на 2024 г.", се казва в доклада.

„Купувачите в Африка и Азия също са се въздържали от покупка на пшеница с надеждата за още по-ниски цени - и тяхното завръщане на пазара може да доведе до възстановяване на ставките“, казва Ахмед. „Освен това цените на ориза, които остават високи, биха могли да насърчат повече експортни ограничения от страна на Индия. Ето защо, макар че според нашия основен сценарий цените на хранителните продукти ще останат потиснати през тази година, нарастват рисковете, че те могат да се възстановят по-силно от очакваното. Това би могло да задържи инфлацията на цените на храните по-висока от тази в нашия базов сценарий, като запази натиска върху потребителите".