Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите.

Това става ясно от сайта на Държавен вестник, където под датата 14 май, 2024 г. стои заглавие „Закон за изменение и допълнение на Закона за хазарта“, което означава, че той ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника.

В последния работен ден на 49-ото Народно събрание внесените от Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ) промени бяха приети с пълно мнозинство от депутатите на фона на десетки становища против забраната на хазартна реклама от медии, спортни клубове и бизнес организации между първо и второ четене.

В позицията си Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) заяви:

“Забраната за законосъобразно информиране на потребителите за легалните хазартни оператори и техните услуги ще доведе до преминаване към незаконни доставчици, които не спазват правилата на ЗХ и останалото приложимо законодателство и при които няма гаранции за защита на непълнолетни лица и общо на потребителите.”

С негативно становище излезе и IAB България – местната организация на най-голямото сдружение на медии, рекламодатели и рекламни агенции в света.

"Недоумение буди фактът, че текстовете са гласувани без обществено обсъждане и в необикновено спешен порядък. За съжаление вярваме, че те ще се отразят негативно върху българските дигитални медии, голяма част от които са и наши членове", се посочва в позицията на IAB.

Организацията определя промените като „недомислени“ и без потенциал да защитят аудиторията от рисковете на хазартната зависимост.

Няколко дни след приетите от депутатите промени и негативните реакции, на 6 май, Румен Радев намекна, че може да наложи вето, като каза пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените в Закона за хазарта и изчаква мнението на съветниците си. По думите му тогава прибързаното законодателство не винаги води до нужния резултат – намаляването на зависимостта от хазарт.

От сайта на Държавен вестник обаче става ясно, че законът ще бъде обнародван утре, 14 май. Влиза в сила 3 дни след това.